Széchenyi Bank - megszólalt az NGM

A kormány elkötelezett a részben vagy egészben állami tulajdonban lévő hitelintézetekbe vetett fokozott bizalom fenntartása és további megerősítése érdekében, ezért úgy döntött, hogy a Széchenyi Bank Zrt.-ben fennálló állami tulajdonrész mértékével arányosan, 49 százalékig helyt áll a betétek OBA által nem biztosított, azaz 30 millió forint feletti részéért - adta hírül az NGM.
Napi.hu, 2014. december 18. csütörtök, 18:10
Fotó: Napi.hu

A kormány intézkedett arról, hogy rendelkezésre álljanak azok a források, amelyekből a kifizetések mielőbb megtörténhetnek.

A kormány ugyanakkor leszögezi, hogy a Széchenyi Kereskedelmi Bank tevékenységi engedélyének visszavonásával és végelszámolásának elrendelésével kialakult helyzethez a bankot ténylegesen irányító többségi tulajdonos tevékenysége vezetett, amelyért a felelősséget neki kell viselnie - fogalmazott a tárca.

Mindössze száz euró a jegyzett tőkéje annak a Prifan Europe Limited nevű cégnek, amelyről Töröcskei István, a végelszámolás alatt álló Széchenyi Bank tulajdonosa kedden azt nyilatkozta, 7,5 milliárd forinttal beszállna a bankjába, hogy megmentse azt - írta a Világgazdaság. A lap szerint az írországi kisvárosban, Navanban bejegyzett, tavaly októberben alapított Prifannak két igazgatója van, egyikük sem banki szakember. Egyikük a svéd John Albert Dieye, aki foglalkozását tekintve informatikai tanácsadó, a másik a brit állampolgárságú Alex Akay Kamara köztisztviselő. A cég székhelyére, amely egy társasházban található, van bejegyezve mindkét igazgató lakcíme is. A lap úgy tudja, hogy a végelszámolás leállítására már nincs esély. A banknak működési engedélye sincs, azt az MNB visszavonta.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.12.18 21:32

járai cége még egy utolsó gesztust kap?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html