Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Júliustól Körforgásos Gazdaság Nemzeti Hivatala néven alakul szervezet a hazai hulladékkezeléssel kapcsolatos hatósági feladatok ellátására - értesült a napilap.

Ennek fenntartására a hulladéktermeléssel és -kezeléssel foglalkozó társaságok bevételének 0,1 százalékát kitevő úgynevezett felügyeleti díjat vetnének ki. Az árbevétel figyelembe vett hányada és az érintett vállalkozások köre még bizonytalan.

Annyi bizonyos, hogy a megyei kirendeltségek működtetéséhez legalábbis több száz fő szükséges. Miközben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) még stratégián is dolgozik, már elkészült egy pontos, több mint száz oldalas jogszabálytervezet is.

Az illetéktelen hulladéklerakás ma is tilos, ám ez keveseket riaszt vissza. Ráadásul a jelenlegi szabályok szerint az illegális hulladékot - tettenérés híján - a terület tulajdonosának kell eltüntetnie. A Népszava úgy tudja, az ügyben komoly szigorítás jön: egyrészt a szemetelés a jövőben bűncselekménynek minősül, másrészt pedig emelik a kivethető bírságokat. Növelnék a kamerafelvétel bizonyító erejét is.

Az új hatóság várhatóan több feladatot átvesz a kukaholdingtól, azaz az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től is - az utóbbi megszüntetése ugyanakkor nincs napirenden.