Újabb államosításra készül az Orbán-kormány

A kormány tovább folytatja a hulladékgazdálkodás államosítását annak ellenére, hogy az eddigi centralizációs lépések rontották a szemétszállítás színvonalát. Az intézkedések hátterében uniós támogatások árnyéka látszik.
Komócsin Sándor, 2019. augusztus 23. péntek, 08:16
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A hulladékkezelési közszolgáltatás jelenlegi magyarországi rendszerében más viszi el a hulladékot és más adja ki számlát. Ezt a szisztémát az Orbán-kormány vezette be. A központi számlázást a 2016-ban megalakult Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. kapta feladatul, ám nem tudott megbirkózni sem a behajtással, sem a munkát végző cégek kifizetésével - vezeti fel az újabb kormányintézkedésről szóló cikkét az Mfor.

Az NHKV utolsó elérhető, 2017-ről szóló beszámolója 43,6 milliárdos követelést tartalmazott, így aligha meglepő, hogy akadozva fizeti ki az önkormányzati hulladékkezelő vállalatokat. Idén májusban Debrecenben odáig fajult a helyzet, hogy a közgyűlésben felmerült: végrehajtási eljárást kellene indítani az NHKV ellen, mivel 1,72 milliárd forinttal tartozott az előző évről a város hulladék-közszolgáltató cégének.

A hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalatok az ország más részein is a csőd szélén egyensúlyoznak, olyannyira, hogy időről időre be kell vetni a katasztrófavédelmet a hulladékszállítási káosz megoldására. A szelektív gyűjtési és hasznosítási teljesítmény messze elmarad az uniós céloktól. A kormány mindezek ellenére halad tovább a hulladékgazdálkodás teljes államosítása felé.

Újabb centralizálás

A számlázás és a díjbeszedés után az ország összes - jellemzően uniós támogatásból megvalósult vagy felújított - korszerű hulladékkezelőjének válogató, átrakó, lerakással hasznosító központját átvennék az önkormányzati cégektől, illetve társulásoktól. Egyelőre még nem sikerült megtalálni hozzá a megfelelő jogi formát, de az Mfor információi szerint gőzerővel dolgoznak a hulladékhasznosítók bekebelezésén. (Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az NHKV nem kommentálta a hírportál értesülését.)

Összességében az irányító hatóságok folytonos átszervezése, a rezsicsökkentés, az NHKV által koordinált számlázás és díjbeszedés padlóra küldte az ágazatot. Becslések szerint országos szinten 80 milliárd forint hiányzik a szektorból. Ez ugyan a termékdíjból - egyfajta hulladék- és környezetvédelmi adóból - részben visszapótolható lenne, hiszen tavaly 75 milliárd forint folyt be a központi költségvetésbe ezen a címen, de a kormány ennek csak kis részét csorgatja vissza a hulladékgazdálkodóknak.

Végre utolérte magát a kukaholding?

Eközben a pénteki Világgazdaság arról számolt be, hogy behozta maradásait a kukaholding. Az írás szerint ugyanis az NHKV Zrt. számlázási rendszere már rendben működik, az idei első három hónapban kiszámláztak minden korábbi elmaradást és az aktuális időszakot is.

A negyedéves szinten 2,5 millió darabot meghaladó számlamennyiség feldolgozása a második negyedévben már zökkenőmentesen, rövid idő alatt megtörtént, az elszámolásokat pedig elküldték az ingatlanhasználóknak.

A hatályos jogszabály értelmében az NHKV árverezi el az érintett szolgáltatók által begyűjtött hulladékot. Bár az árverési eredményeit havonta kell közzétennie, ezzel ez év júniusa óta adós. Az állami tulajdonú cég magyarázata szerint azért, mert 2019 második negyedévétől - a hulladékértékesítési stratégiája felülvizsgálatának idejére - felfüggesztette az árverési értékesítési rendszert. Ebben az időszakban közszolgáltatói partnereinek bevonásával értékesíti a hasznosításra alkalmas hulladékot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

susu69, 2019.08.23 18:22

Mindentől függetlenül, ez nem államosítás. "Az államosítás (nemzetközi szóval nacionalizálás vagy kollektivizálás) szűkebb értelemben magántulajdonban álló javak, illetve a rájuk vonatkozó vagyoni értékű jogok állami tulajdonba vétele az állam egyoldalú jogi aktusával. A privatizációval ellentétes irányú gazdasági jogi folyamat."
A fent olvasható vélekedés tehát, a Napi.hu állítása ellenére nem államosítás. Azaz, a Napi.hu ismételten hazugságot terjeszt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2019.08.23 12:15

@Én erről azt gondolom, hogy ha a céghez már évek óta egy buznyák sem folyik be, mert egy állami intézmény számláz, és szedi be , igaz hogy szarul , a szemét díjat, akkor a cég vezetőjét csak az állami cég dotálhatja agyon, és így nincs köze a helyi vezető gazdagodásának a szolgáltatás elvégzéséhez és annak minőségéhez!Ne hogy már a központ jobban tudja , hogy a hulladékot az adott településről hogyan és mikor és miként kell elszállítani!Korábban , amikor még virágzott az önkormányzatiság, akkor a helyi közösségek döntötték el, hogy hol ,hány és milyen iskola kell.A tanítót és a tanárokat is a helyiek választották ki és alkalmazták.A helyi közösség a lehetőségei szerint döntötte el, hogy kell e neki kórház, és alkalmazta az orvosokat !Ugyanígy volt a kulturális intézményekkel, a színházzal, a kultúrházzal, a sporttal, az élet minden területén a helyiek döntöttek, és ehhez meg is volt a vagyonuk és csak addig nyújtózkodtak amíg a takarójuk ért!Ma már az ilyen önálló önkormányzatiságnak a nyomai sincsenek meg, az állam mindenre rátette a kezét , és átvette a helyiektől a helyi közösségek irányítását!Ahogy ezt az egyik helyi polgármester mondta,jóformán nem maradt mára más az önkormányzatoknak , csak a helyi adók beszedése!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi2, 2019.08.23 11:48

@Sorathul: A faszság alatt a magyar privát közművet értettem. Lásd kéményseprés, vagy a franciák áldásos tevékenysége Gas de France stb.
Tudom van olyan ország ahol működik, de az nem Magyarország.
Az USA elrettentő példa, ahol elvileg piacgazdaság van, a gyakorlatban a lobbi kilóra megvett állami szabályozók, monopóliumok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2019.08.23 11:19

@neduddgi2:
"A helyi monpolhelyzetben lévő szemetescég vezetőjének S Mercije jobban bassza a helyiek csőrét , mint Mészáros Monopol Lőrinc milliárdjai.Mit nem lehet ezen érteni?"
Ez magánvéleményed, nem a helyieké.
"Másrészt a közművek privatizációja mindenhol faszság."
Szerinted. Mások szerint nem. Mindegyik megoldásnak megvan az előnye és hátránya is a másikhoz képest, melyeket kordában lehetne tartani megfelelő ellenőrzéssel és visszajelzéssel, ami itt nincs meg. Magyarországon teljesen mindegy, hogy az államnak nevezett intézmény alatt vagy magánkézen (értsd: akkori kormány haverjai) van a közmű, hisz egyik fél se tesz érte semmit igazán, hogy javuljon a szolgáltatás színvonala. Az államot viszont nem ellenőrzi senki, míg egy magánkézben lévő szolgáltatást több szerv is picsán rúghat, ha nem teljesít.
"Kérdezz meg egy Flint (USA) lakost mit gondol róla?"
USA-val példálózunk? Nem zavar, hogy az almát hasonlítod a helikopterhez?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi2, 2019.08.23 09:52

@toferi41@freemail.hu: A helyi monpolhelyzetben lévő szemetescég vezetőjének S Mercije jobban bassza a helyiek csőrét , mint Mészáros Monopol Lőrinc milliárdjai.Mit nem lehet ezen érteni?
Másrészt a közművek privatizációja mindenhol faszság.
Kérdezz meg egy Flint (USA) lakost mit gondol róla?
Annyira agymosottak tudtok lenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html