Szemét élelmiszert tolnak a magyarok elé? - Reagált a Márkaszövetség

Az eltérő tárolás és lejárati idő vagy a másféle fogyasztói szokások miatt lehet különbség a magyar és osztrák boltokban kapható, ránézésre ugyanolyan márkájú termékek között, nem amiatt mert a rosszabb árut hozzák Magyarországra a multinacionális élelmiszeripari cégek - így reagált a Magyar Márkaszövetség arra a hírre, hogy a Nébih is eltéréseket talált a Magyarországon és Ausztriában kapható termékek között.
K. Kiss Gergely, 2017. február 17. péntek, 09:49
Fotó: Napi.hu

A Magyar Idők 2016. február 16-i híradásában említett egyes márkák kapcsán ki kell jelenteni, hogy a magyar hatóság vizsgálatai többnyire semmiféle érdemi különbséget nem állapított meg a hazánkban és más országokban forgalmazott élelmiszerek összetevői tekintetében, hiszen a márkatermékek túlnyomó többségét általában egyazon üzemben, azonos alapanyagokból, azonos receptúrával készítik - kommentált az érdekvédelmi szervezet.

Ugyanazon márkák akár eltérő tartalommal is kikerülhetnek a kereskedelem polcaira. A híradásokban említett márkák gyártói azonban minden esetben a jogszabályi előírásoknak megfelelően, átlátható és etikus módon állítják elő ismert és közkedvelt termékeiket - érvelnek.

A fogyasztók eltérő ízlésére is reflektálnak az élelmiszermárkák

Bizonyos esetekben a hatósági vizsgálatok különbséget találtak az egyes élelmiszerek beltartalmában is. Ennek oka, hogy egy adott márka többféle kiszerelésben, ízesítéssel is készülhet az adott ország fogyasztói ízlésének megfelelően. A magyarok például köztudomásúan jobban kedvelik a karakteres, fűszeresebb, intenzívebb ízjegyeket mutató élelmiszereket.

Szerintük eltéréseket okozhat az is, ha a vizsgált termékek különböző országokban, különböző gyártósorokon, vagy eltérő származási helyről beszerzett alapanyagokból készülnek. Legyen szó bármelyik lehetőségről is, de a felelős gyártók mindig a jogszabályi előírásoknak megfelelően, az összetevők pontos feltüntetésével tájékoztatják termékeik tartalmáról a fogyasztókat.

A Magyar Márkaszövetség tagvállalatai üdvözlik, ha szakmailag és módszertanában megalapozott hatósági vizsgálatok segítik elő a termékeik rendszeres vizsgálatát. Továbbá azt is szorgalmazzák, hogy ezekben a szakmai kérdésekben folyamatos és konstruktív párbeszéd alakuljon ki a kormány illetékes szerveivel, hatóságaival.

A szövetség 1995 óta látja el a hazai FMCG (napi fogyasztási cikk-gyártó) vállalkozások szakmai érdekképviseletét. 60 tagvállalattal 95 termelési hellyel rendelkezik Magyarországon, közvetlenül több mint 23 000 főt foglalkoztatva, összesített éves forgalmuk mintegy 1 800 milliárd forint, adó- és járulékbefizetéseik meghaladják az évi 450 Mrd forintot. Tagvállalatainak több mint egynegyede a beszerzések 81-100 százalékát, több mint egyharmaduk 41-80 százalékát csak és kizárólag hazai forrásokból fedezi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2017.02.17 10:52

Nagy büdös mellébeszélés van. Évek óta kommenteljük, hogy hatalmas különbség van ugyanazon termékek között.
Leginkább a kólákat szapultuk, meg pár ismert csokit.
Nincs mit kamuzni, sokan járunk ki, pontosan ismerjük az ízbeli és az árbeli kül9önbségeket.
És ha sokan mondjuk, hogy az itteni rosszabb és drágább, akkor az úgy van.
Felesleges a szemünkbe hazudni, hogy miattunk, mert mi nem kértük, hogy savanyú és szúrós legyen a kóla, épp ellenkezőleg, ez volt a bajunk vele.
Ugyanez a helyzet a borral kapcsolatosan. Agyon savazzák a hazai borokat, majd kimarja a belünket és a gigánkat. Sír a tetves borértékesítő (direkt nem borászt írtam), hogy az olaszt isszuk.
Persze, te agyament magyar borosgazda, mert hiába mondjuk, hogy ne sósavat árulj borként!
Nehogymá ránk fogd, hogy miattunk kell savaznod. Azért savazod, mert ahhoz több víz is mehet.
Régi borkedvelő vagyok, kedvenc az Egri Bikavér. A régi fanyar ízét kedvelem, nem a mostani maróanyagét. Alig van olyan pincészet akitől vásárolok hazai bort.
A kormány az egészséges táplálkozást propagálja, és az egészséges életmódot, mert sok a beteg.
Persze, mert a gyártók is kicsinálják a népet. Nem a cukrot kell csökkenteni, hanem inkább a savakat, mert kilyukasztja a belünket, szétmarja a gigánkat.
Le a savakkal! Tejföl, sajtok, kólák, borok, stb. mind agyonsavazott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html