Ez év áprilisától működik az új hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer. Az átalakítással a hulladékgazdálkodási közfeladat szétvált állami és önkormányzati feladatra. Az állami feladatok ellátására az állam létrehozta az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t. E felett az irányítási és tulajdonosi feladatokat a
hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megállapításáért felelős nemzeti fejlesztési miniszter látja el.

A koordináló szerv a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ideiglenes ellátására - hatósági eljárás keretében - közérdekű szolgáltatót jelöl ki, a hulladékgazdálkodási engedéllyel és minősítési engedéllyel rendelkező szolgáltatók közül. A javaslat kimondja, hogy a közérdekű szolgáltató a szolgáltatást a koordináló szerv által meghatározott szolgáltatási díj fejében köteles elvégezni. A szolgáltatási díj mértékét és megállapításának rendjét miniszteri rendelet határozza meg. Az indoklás pedig így szól: a szolgáltatási díjnak fedeznie kell a hulladékszállítási ideiglenes ellátás teljes közvetlen költségét.

Jelenleg egy NFM-rendelet mondja ki, hogy a szolgáltatási díj a standard díjon alapul. A standard díj 2,737  forint literenként. Ezt egy bonyolult képlettel kell korrigálni, a korrigált díj felfelé 70, lefelé 60 százalékkal térítheti el a standard díjat.

A javaslat másik eleme a következő: ahhoz, hogy a szolgáltatási díj kiszámítható lehessen, a koordináló szerv részére a kijelölt közérdekű szolgáltatónak meg kell adnia minden szükséges adatot. A koordináló ez alapján állapítja meg a lakossági szemétdíjat, számlázza azt, majd pedig tovább utalja a kijelölt szolgáltatónak.