Szénbányát nyitnának, de a helyiek tiltakoznak

Több éves szünet után újraindítja a külszíni bányászatot Kazáron a Nógrádszén Kft. - jelentette be a cég vezetője szerdán. Az önkormányzat lakossági fórumán azonban a résztvevők közül többen, köztük a jelenlegi és a volt polgármester is jelezte, tiltakoznak a bányászat beindítása ellen - írja az MTI.
Szász Péter, 2017. május 3. szerda, 21:19
Fotó: Reuters

Idén márciusban kapta meg a cég a 2022. április 30-ig szóló környezethasználati engedélyt a Nógrád Megyei Kormányhivataltól egy 570 hektáros bányatelekre, a bányakapitányságtól pedig néhány hónapon belül megkérik a kitermelési műszaki üzemi tervet - mondta Gáspár Gyula, a salgótarjáni székhelyű Nógrádszén Kft. ügyvezető igazgatója.

Az engedélyük évi 80 ezer tonna barnaszén kitermelésére szól, de évi mintegy nyolcezer tonnás termelést terveznek, és csak 23 hektáros területen dolgoznak. Terveik szerint 2-2,5 ezer tonna szenet a lakossághoz juttatnak el az önkormányzati szénsegély keretében, a szén többi részét energetikai felhasználóknak, tégla-, cementgyárnak szállítják.

Mintegy hatvanan vettek részt a lakossági fórumon, és nyolc-tíz ember többek között arra kérdezett rá, hogyan érinti a bányászat a falu 20 millió éves védett értékét, a riolittufát; milyen útvonalakon szállítják a szenet; miért éri meg a szénbányászat, amikor napelemekre lehet pályázni, és bővítik Paksot, jó-e egyáltalán ez a szén.

A Nógrádszén vezetője kifejtette, hogy a védett terület közelében semmilyen tevékenységet nem terveznek, a szállítás nem Kazáron, hanem a falu külterületén, a több kilométerre lévő Székvölgypusztáról kivezető úton történik, ott végezték a méréseket is. Csak gazdaságos tevékenységet tudnak végezni, nem kaptak, és nem is pályáztak támogatásra, a területen pedig van ötezer kilokalóriás, jó minőségű, és 2200-2400 kilokalóriás energetikai szén is - mondta.

2000 és 2005 között évi 500 ezer tonnát bányásztak itt, a bányatörvény pedig egyre szigorúbb szabályokat állapít meg a bányavállalkozó részére, így a helyreállításra is költségtervet kell készíteni, és biztosítékot kell letétbe tenni. Gáspár Gyula azt mondta, akár turistacsoportoknak is megmutatja a bányát.

A fórumon Molnár Katalin korábbi szocialista polgármester, aki állítása szerint mindig is a beruházás fő ellensége volt, azt mondta, mindent elkövetne, hogy megállítsa.

Gecse Ákos, Kazár független polgármestere a lakossági fórum végén úgy fogalmazott, "nem szeretnénk itt bányát". Aláírásgyűjtő íveket mutatott fel, és arra kérte a résztvevőket, hogy írják alá az alábbi szöveget: "Felhívjuk és támogatjuk Kazár község képviselő-testületét, hogy lépjen fel Kazár közigazgatási területén a külszíni szénbányászati tevékenység, és annak környezetkárosító hatása ellen."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2017.05.04 06:01

@laci_52: "Mi ezzel a baj?"

Marmint azon a nyilvanvalo tenyen kivul, hogy a szennel valo tuzeles erosen kornyezetszennyezo? Neked biztos eleg rovid a memoriad, de ha kicsit utananezel, akkor lathatod, hogy szinte Mo egesz teruleten komoly legszennyezesi problemak voltak nem is olyan regen. Nyilvan jot tesz a levego minosegenek, ha megtobb szenet egettek :))

A munkanelkuliseggel pedig nem igy kell harcolni, hanem tovabbkepzessel, koltozesi tamogatassal. De aki nem akar dolgozni, az a banyaban sem fog.

Ha olcso tuzeloanyag kell, akkor az onkormanyzat a helyi erdeszettel kozosen szepen szervezze meg, hogy adott csoportokban kimennek a helyi erdokbe es osszegyujthetik ingyen a tuzelesre alkalmas hulladekfat. Ezzel kapasbol az erdoket is kicsit rendbe teszik. Es ha mar ott vannak, osszeszedhetik az eldobalt szemetet is. Vagy ez mar tul bonyolult lacika?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.05.03 23:40

Nem értem a kazári polgármester tiltakozását: munkanélküliségtől és szegénységtől sújtott válságövezetben sokan munkalehetőséget és/vagy olcsó tüzelőanyagot kaphatnának. Mi ezzel a baj?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html