Az árushelyi lapterjesztéssel foglalkozó Lapker Zrt. az ország több ezer pontjára szállítja az újságokat és magazinokat, egyebek között a 350 saját Relay és Immedio üzleteibe, illetve a körülbelül ugyanilyen számú pavilonjába. A társaság üzletei jelentős részében dohánytermékeket is árulnak, amire az új jogszabály miatt az év közepétől már nem lesz lehetőségük. Ez a társaságnak várhatóan árbevétel- és eredménykiesést okoz majd.

A drasztikusan és folyamatosan változó és sokszor kiszámíthatatlan törvényi keretek, az eredetileg elképzelttől jelentősen eltérő áruválaszték, valamint a már érezhetően bővülő feketepiac a tervezett cél elérését, azaz az ifjúság egészségvédelmének koncepcióját is vitathatóvá teszi. Emlékeztetőül, 2005-ben a dohányáruk feketepiaci forgalma megközelítőleg 27 százalékos volt, amit megfelelően szabályozott és jól működő kereskedelemmel az elmúlt években öt százalék alá sikerült csökkenteni.

A Lapker a nehezedő körülmények ellenére a bolthálózat továbbfejlesztését, a kínálat új termékekkel és szolgáltatásokkal történő kibővítését, illetve teljesen új boltkoncepció kialakítását kezdte meg már több éve − mondta Nagy Marianna, a Lapker hr- és kommunikációs igazgatója. Hírlapüzleteikben változatlanul a sajtó a legfontosabb termék. Emellett azonban az elmúlt években több más termékkategória is dinamikusan fejlődött és jelentősen hozzájárul az üzletek eredményességéhez. Ilyenek például a könyvsorozatok, az üdítőital, az édesség, a mobilfeltöltés vagy a szerencsejátékok. Az elmúlt két évben megnyitott új üzletekben már a rendelkezésre álló terület felén az említett kiegészítő termékeket árusítják.

Az üzletnyitási stratégia a közeli hónapokban elsősorban közlekedési csomópontokban olyan új koncepciójú kényelmi üzletek megnyitását célozza, amelyek még nagyobb alapterületen, széles kínálatban fognak friss élelmiszertermékeket − szendvicseket, salátákat − árulni. Ez a fajta üzletprofil egyre elterjedtebb külföldön is.

Lapker-adatok (milliárd forint)
200920102011
Árbevétel85,284,288,3
Üzemi eredmény2,41,82,1
Adózás előtti eredmény3,42,62,7
Mérleg szerinti eredmény00,40,008
Forrás: ceginfo.hu