Szennyezett ásványvizek miatt zárattak be egy magyar gyárat

A Nébih bezáratta a több mint 50 éve működő Borsodi Víz üzemét, mert a kút, ahonnan a gyógyhatású ásványvizet nyerik, rákkeltő anyaggal szennyezett. A vegyület, amely még 260 méter mélyen is kimutatható, a PVC gyártásához is használt vinil-klorid - tudta meg a Blikk.
K. Kiss Gergely, 2019. október 18. péntek, 14:32
Fotó: Pixabay

A bezárás előtt kezdett működni a több tízmillió forintért vett új gyártósor, amivel megsokszorozhattuk volna a termelést és költséghatékonnyá vált volna az ásványvíz előállítása - mondta a lapnak Szalay László, a Borsodi Víz tulajdonosa. A korábbi visszajelzések azt mutatták, nyugodtan ölhetek pénzt a vállalkozásba, hiszen az ország minden területéről érdeklődtek a termék iránt, palackjainkat a legnagyobb élelmiszerláncok polcaira is eljuttattuk - tette hozzá.

Az érintett vegyület a WHO- és az EU-besorolások szerint 1-es kategóriájú rákkeltő anyag. A gyógyvizet előállító Brand Hungary Ásványvíz Forgalmazó Kft. múcsonyi üzemére lakat került .

Szalaynak el kellett bocsátania a munkások többségét, de a fejlesztési kölcsönt ugyanúgy fizetnie kell, mintha folyna a termelés. Szerinte minden előírást betartottak, így biztos benne, hogy nem az ő vagy a cégnél dolgozók hibájából történt a súlyos mérgezés, ezért egy igaz­ságügyi szakértőt kért fel segítségül az idén tavasszal. Az ő álláspontja szerint még évtizedekkel ezelőtt a közeli BorsodChem működéséből adódóan a PVC-gyártáshoz kapcsolódó technológiai szennyvizek nem megfelelő tárolása miatt kerülhetett annak idején a méreg a talajba.

Mivel itt régen bányák voltak, más a talaj alatti rétegek szerkezete, mint máshol. Ez kedvezett a vinil-klorid terjedésének. A mintákat egy laborban elemeztette ki. A megengedett 0.5 mg/I majd hússzorosa, 9.9 mg/I vinil-klorid volt a vízben és a talajban is - magyarázta.

A BorsodChem Zrt. egyértelműen vitatja a BRAND Hungary Kft. állítá­sait. Szalay bírósági eljárást indít és kérni fogja, hogy annak ideje alatt a cég függessze fel a PVC-gyártást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2019, 2019.10.18 15:34

@europaraszt: "Esetleg elhajtani a vegyicéget. Kínában úgyse törődnek a környezetvédelemmel."
Megint szokás szerint előítélettel, sztereotípiákkal álltál elő, tudatlan náci paraszt.
A feltételezett szennyezés idején nem kínai tulajdonban volt a cég, miután megmentették a "tuggyuk kiktől" attól kezdve szárnyal a cég és hihetetlen összegeket fordítanak a biztonságra és a környezetvédelemre.
A "mostani folyamatok"-ra tudnál vmit érdemben is mondani az öklendezésen kívül, tahóPifta?
Épp egy hónapja kaptak pl. komoly nemzetközi elismerést.
https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/nemzetkozi-elismerest-kapott-a-borsodchem-3792726/

"Az elemzés 21 kritériumot ölel fel a környezetvédelem, a munkaügy és emberi jogok, a működési etika, valamint a fenntartható beszerzés témaköreiben....az értékelésbe bevont vegyipari vállalatok legjobb 3 százalékában található."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.10.18 14:51

A vízért rendszeresen aggódó fideszes elnöknek az Ádernek, nem kellene fellépni ez ügyben?
Azt nem vitatom, hogy a régi cég is szennyezte a talajt, de a mostani folyamatokat is át kellene vizsgálni.
Esetleg elhajtani a vegyicéget. Kínában úgyse törődnek a környezetvédelemmel.
Mondjuk itt se nagyon, de azért a vízért aggódó vezérnek illene ezzel törődnie.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html