Harapni lehetett a büdöset Székesfehérvárról Zámoly felé menet felhúzott ablakok mellett, a helyiek valahová a kibírhatatlan és a kellemetlen közé teszik a szaghatást - írja a 24.hu, amely a nagy port felvert horvátországi szennyvíziszapimportról készített riportot. A Gombócleső-hegyi agyagbányában évi több tízezer tonna szennyvíziszapot fogad a Fehérvári Téglaipari Kft.

Székesfehérváron 27 éve a téglagyári cég nyeli el a helyi kommunális hulladékot. A nyolcvanas évekig kubikgödrökbe került az anyag, talajszigetelés nélkül, éppen hogy lefedve 20-30 centiméter talajréteggel. Ehhez képest nagy ugrás volt, amikor a hulladékot már csak a városon kívülre, a Gombócleső-hegyi bányagödörbe szállíthatták.

Nincs újdonság tehát abban, hogy a helyi szennyvíziszapot ez a telep fogadja, de más dimenzióba került a 20 hektáros agyaggödör attól, hogy nemrég nyilvánosságra került: itt tüntetik el fél Horvátország szennyvíziszapját.

Feldolgozás

A Fehérvári Téglaipari Kft. feldolgozza ezt a nyersanyagot. Nem kell más hozzá, mint az agyag a bányában, a szennyvíziszap a szerves anyaggal és bizonyos mikrobák adagolása. A megoldás helyben, bármely bányaterületen alkalmazható, illetve a talajhelyettesítőt el lehet szállítani tájsebgyógyításra. Ilyen van rengeteg, és a felhagyott bányákat - amilyen a Gombócleső-hegyi - a hatóságok előírásának megfelelően rekultiválni kell, ehhez találták ki itt a Gombóchegyen a szennyvíziszapot. A cég szerint módszerükkel akár 1-2 év alatt talajhelyettesítő jöhet létre a holdbéli tájon.

Hogy lehet ez?

A székesfehérvári önkormányzati képviselők a közgyűlésen azt firtatták, mire is szól az engedély a Gombócleső-hegyen, milyen alapon érkezhetett ide egy szomszédos ország féléves szennyvíziszaptermése, miközben tilos Magyarországon importhulladékot lerakni, és miért is nem csípi a hatóságok szemét, hogy nagy tételben olyan anyagot borogatnak Székesfehérvár határában, amiben nehézfémek, paraziták és ki tudja mi lehet még.

A kérdőre vont cég környezetvédelmi jogásza szerint akármennyi szennyvíziszap érkezett ide, ez nem hulladéklerakás, a társaság ugyanis hasznosítja az anyagot, talajhelyettesítőt állít elő belőle, az pedig már nem hulladék, maga a szennyvíziszap nem veszélyes hulladék, mozgatásához előzetes bejelentés szükséges, és az importhoz az ország egész területén illetékes Pest megyei kormányhivatal megadta az engedélyt.

A hatóságok eddig nem találtak kivetnivalót a kft. működésében. Ami a veszélyeket, parazitákat, nehézfémeket illeti, a Fejér megyei kormányhivatal illetékese, Kneifel Róbert osztályvezető nyugtatta a kedélyeket: folyamatos hatósági kontroll alatt tartják a telephelyet.