Elkészült a magyar vega szalámi

Nem csak a vegetáriánusoknak, hanem a húsevőknek is ajánlják azt a magyar zöldségfelvágottat, amelyet közösen alkotott meg és szabadalmaztatott a Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. A SALAdMI kezdetben kétféle ízesítéssel készülne, a piros olaszos ízvilágú paradicsomot és kaliforniai paprikát, a zöld pedig fűszerezett spenótot, brokkolit és cukorborsót tartalmaz.
Domokos Erika, 2021. január 7. csütörtök, 10:49
Fotó: Szent István Egyetem

A Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. közös szabadalma a SALAdMI speciális zöldségfelvágott. A termék ízletes fehérje a vegetáriánusoknak és zöldség a húsevőknek - írja közleményében az egyetem.

A termék mozaikos metszéslapja és textúrája olyan, mint egy igazi szalámi, íze és illata viszont a receptúrában szereplő zöldségekéhez hasonlatos - mondta el Csurka Tamás termékfejlesztő, a SZIE Élelmiszertudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója és a doktoranduszok képviselője. A SALAdMI kezdetben két ízvilággal készülne: a piros a tervek szerint főként olaszos ízvilágú paradicsomot és kaliforniai paprikát, a zöld pedig szintén kellemesen fűszerezett spenótot, brokkolit és cukorborsót tartalmaz majd. Mindegyik olyan finom, hogy akár magában is fogyasztható. Ugyanakkor a szabadalom a gyártástechnológiáról szól, és nem a zöldség-alapanyagok és fűszerek összetételéről, így az ízesítésnek csak a fantázia szab határt.

Így hasznosítják a csúnya zöldségeket is

A termék nem próbál meg hasonlítani az igazi húsra, mint sok más izolált növényi fehérjékből és szójából készült húsanalóg, és nem csupán egy péntekenként húst helyettesíthető termék - mondta az innovátor. Sokkal inkább a zöldség jövője. Egyik összetevője ráadásul az intézmény egy másik fontos szabadalma, a folsavat, vasat, cinket és omega-3 esszenciális zsírsavat tartalmazó tojás is, amely magas fehérjetartalom kialakításával még inkább egészségessé teszi a különleges hazai innovációt.

A rostban gazdag termék fejlesztése során azt is célul tűzték ki, hogy a gyártáshoz fel lehessen használni azokat az alakhibás és mérethibás zöldségeket is, amelyek bár tökéletes állapotban vannak, a multik polcairól, vagy azok helyett a szemétben végzik.

A SALAdMI igazi mérföldkőnek számít, ugyanis a kutatási eredmények létrehozása és a kutatási eredmények piacképes termékekként való megjelenítése két markánsan elkülönülő folyamat - nyilatkozta Gyuricza Csaba, a gödöllői székhelyű intézmény megbízott rektora. - Az egyetem oktatói, kutatói a kutatásban kiválóak, de az innováció "rögös útját" kevesen vállalják fel. Ezért kézzel fogható gazdasági eredményt kevés kutatás hoz. Ezen kívánunk változtatni a Blue Seven Grouppal való együttműködéssel, mely új lehetőséget nyit azon az úton, hogy minden olyan kutatási eredmény, amelyből gazdasági haszon származhat, induljon el az innovációs úton - mondta a rektor.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

okoskodo, 2021.01.07 21:48

" A rostban gazdag termék fejlesztése során azt is célul tűzték ki, hogy a gyártáshoz fel lehessen használni azokat az alakhibás és mérethibás zöldségeket is, amelyek bár tökéletes állapotban vannak, a multik polcairól, vagy azok helyett a szemétben végzik. "
Feltalálták a kukában landoló élelmiszerek gyártástechnológiáját: Kukából élők lehúzhatják a rolót! Eddig csak behoztuk a szemetet (kintről) ezentúl meg is esszük!
Gratulálunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html