Durván zsugorodott a szentgotthárdi Opel

Felére csökkent az Opel termelése az elmúlt években, de úgy tűnik, vége a lejtmenetnek.
Komócsin Sándor, 2019. február 19. kedd, 09:26
Fotó: Reuters

Három év alatt felére esett vissza az Opel szentgotthárdi gyárának termelése - tájékoztatta a társaság Világgazdaságot. Míg 2016-ban csaknem 630 ezer motor készült el az üzemben, addig a termelés 2018 végére 313 ezerre csökkent.

Szentgotthárdban egy új projektre készülnek: év végén indul a háromhengeres, 1.2 literes turbóbenzinmotorok gyártása, jelenleg az átállás munkálatai zajlanak. A gyár sorsa bizonytalanná vált, amikor 2017-ben a francia PSA Peugeot-Citroen 2,2 milliárd euróért felvásárolta a General Motors európai cégeit, az Opelt és a Vauxhallt.

Végül tavaly tavasszal dőlt el, hogy a szentgotthárdi üzemet kis méretű benzinmotorok gyártására rendezik be. A kiépülő kapacitással kapcsolatban egyelőre nincs hivatalos információ, sajtóhírek szerint a franciák vélhetően azt a gyártást hozzák Magyarországra, amely korábban a szlovákiai Nagyszombatban folyt. Ez a becslések szerint évente minimum kétszázezer benzinmotort jelent. Ezzel párhuzamosan - 2024-ig biztosan - a mostani motorpaletta darabjai is tovább készülnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK