Egyedüli pályázóként a Mahir Kiállítás és Rendezvény Szervező, Kivitelező Kft. (MKR) nyerte meg a Magyar Turizmus Zrt. (MT) kiállításszervezésre kiírt közbeszerzési eljárását, nettó 276 millió forintért - áll az uniós közbeszerzési értesítőben (Tenders Electronic Daily). A napokban közzétett hirdetmény szerint az MT tenderén szeptember 3-án döntöttek az eredményről; a Mahir-cég feladata a 2012. szeptember 30. és 2013. szeptember 30. között megrendezett külföldi turisztikai kiállítások magyar kollektív standjainak megvalósítása. A közbeszerzésen más cég nem tett ajánlatot. Az MKR a szerződés teljesítésébe 38 százalékos arányban alvállalkozókat is bevon, 18 százalékban a Promo Kereskedelemfejlesztési Kft.-t és 20 százalékban az IDMC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t.

Az MKR nyertessége nem meglepő annak fényében, hogy tavaly és tavalyelőtt is e cég nyerte meg - egyedüli pályázóként - az állami turisztikai marketingszervezet ugyanerre a munkára lebonyolított közbeszerzéseit. A MKR a 2011. november elsejétől 2012. szeptember 30-ig megrendezett, 22 külföldi turisztikai kiállítás magyar standját (ezek összesített területe 1977 négyzetméter) nettó 230 millió forintért szervezhette meg - olvasható a Közbeszerzési Értesítőben (KÉ). A cég tavalyelőtt (novemberben) a 2011. január elseje és szeptember 30. közti időszakra vonatkozóan (23 külföldi kiállítás, 2090 négyzetméter standterület) nettó 231,2 millió forintos megbízást kapott az MT-től.

80 milliós osztalékot fizettek

A kiállításszervező MKR tulajdonosa a médiareklámmal foglalkozó Mahir Magyar Hirdető Zrt, amely közvetve - a B-Reklám Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-n keresztül - Simicska Lajos üzletember és a Magyar Nemzet című napilapot is megjelentető Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. tulajdonában áll - derül ki az Opten cégtárának adataiból. (A Mahir Zrt. a többségi tulajdonosa a közterületi reklámmal foglalkozó Mahir Cityposter Kft.-nek is.) A MKR 2011-ben kiugróan jó üzleti évet zárt, nettó árbevételét 2,5-szeresére növelte a 2010-es 583 millió forintról, az üzemi szintű eredménye pedig 98 millió forint lett az előző évi 66 milliós veszteséget követően. A tavalyi 88,9 milliós adózott eredményből 80 millió forint osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak, így az évet 8,9 millió forintos mérleg szerinti eredménnyel zárta a társaság.

Mahir Kiállítás és Rendezvény Kft.-adatok (M Ft)

201120102009
Értékesítés nettó árbevétele1 419,6583,4562,1
Üzemi eredmény98,0-66,0-80,9
Adózás előtti eredmény98,81,11,1
Mérleg szerinti eredmény8,90,30,3
Adózott eredmény88,90,30,3
Befektetett eszközök80,056,155,1
Forgóeszközök315,3155,3127,0
Saját tőke65,156,255,8
Kötelezettségek
328,9154,4135,8
Forrás: Opten


Az MT idén márciusban is az MKR-t választotta - hirdetmény közzététele nélküli, tárgyalásos (nem nyilvános) közbeszerzésen - egy áprilisi kínai és egy májusi dubai szakkiállítás (China Outbound Travel & Tourism Market, Arabian Travel Market) magyar standjának kivitelezésére, nettó 22,3 millió forintért.

Az MT januárban adott megbízást az MKR-nek a Budapesti Vásárközpontban megrendezett Utazás 2012 kiállításon egyes standjainak tervezésére, kivitelezésére, építésére és üzemeltetésére összesen nettó 28,5 millió forint értékben. Az MKR közbeszerzésen nyerte el a központi stand építését nettó 5,4 millió forintért, a nyugat-dunántúli régióét 7,6 millió, a Budapest-Közép-Dunavidék régióét 4 millió, a Balatonét 5,85 millió, míg a közép-dunántúli régióét 5,6 millió forintért. A közbeszerzést az Utazás és a Fehova (fegyver, horgászat, vadászat) szakkiállítások standjainak létrehozására és üzemeltetésére írták ki, tíz részre osztva, s ezek felét nyerte meg az MKR összesen hat pályázó közül - derül ki a KÉ-ből. Egy évvel korábban, 2011 januárjában e két szakkiállítás standjaink kivitelezésére kiírt közbeszerzésen kilenc részfeladatból hetet nyert meg a MKR, hat pályázó közül, nettó 30,9 millió forintért. 2010 februárjában viszont 8 részfeladatból ötöt nyert el, öt ajánlattevő közül, nettó 22,5 millió forintért.

Több száz milliós tendert nyertek az NFÜ-nél

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) tavaly januárban egy nettó 362,5 millió forint keretösszegű közbeszerzésen hirdette ki győztesnek a MKR-t. A hirdetmény szerint a keretösszeget egy évre határozták meg, a cég feladata volt az uniós programok, projektek és eredmények ismertetéséhez kapcsolódó rendezvények szervezése, továbbá program- és utazásszervezés, catering, szálláshelyfoglalás, dekorációs és szóróanyagok, valamint ajándéktárgya tervezése, gyártása. A fejlesztési miniszter irányítása alatt működőz NFÜ tenderén nagy volt a verseny: heten tettek ajánlatot, a MKR mellett a V.M. Komm Kommunikációs Tanácsadó Kft., a Sensation Kommunikációs Ügynökség Kft., a Confhotel Kft., az Akció-360 Kft. - BMC Kft. Konzorcium, a Createam Event Rendezvényszervező Kft. - Createam Concept Reklámügynökség Kft. - Masztodon Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. konzorciuma, valamint az Európa Oktatás és Rendezvényszervező Kft. Közülük a beszerzés előzetesen becsült értékével megegyező összeggel a Mahir-céget választotta NFÜ.

Kommunikációs ügynökségi munkákkal is megbízták

A MKR idén júliusban és augusztusban befutott a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) uniós támogatású közlekedésfejlesztési projektjeihez kapcsolódó, kommunikációs ügynökségi feladatok ellátására kiírt közbeszerzéseken. A Mahir-cég az ajánlattételre felkért három társaság közül nyert, nettó 9,2 millió, illetve 12,7 millió forintos ajánlattal.

Májusban az MKR győzött a MonDay Consulting Kft.-vel közösen az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és mellékágai kotrására és műtárgyai rekonstrukciójára szóló uniós projekt pr- és tájékoztatási feladatainak ellátására kiírt közbeszerzésen is, nettó 36,9 millió forintos ajánlattal. A páros egy hónappal korábban a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer II. ütemének megvalósítására vonatkozó EU-s projekt pr- és tájékoztatási munkáit is elnyerte, szintén két ajánlattevő közül, nettó 21,7 millió forintért.

A Mahir-Monday konzorciumot hirdette ki nyertesnek 2010 októberében a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás is. A város és agglomerációja csatornahálózatának és szennyvíztisztító telepének uniós támogatással megvalósuló beruházásai pr- és tájékoztatási feladatait végezhetik el, nettó 32,5 millió forintért.

Kaposvár önkormányzata négy, EU-támogatásban részesülő projektje kommunikációs feladatainak ellátására szerződött 2010 februárjában a konzorciummal, nettó 75,3 millió forintért.

Az MKR 2008 előtt is rendszeresen dolgozott többek közt az MT-nek és az ITD Hungary Zrt.-nek (Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Zrt.), amelynek feladatait idéntől a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) vette át.