Száz éve nem vettünk olyan drága műtárgyat, mint most

Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye; az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a magyar kormány támogatásával valósult meg - adta hírül az MTI.
Domokos Erika, 2019. február 19. kedd, 13:33
Fotó: Facebook - Facebook/Szépművészeti

A 158-szor 108 centiméteres festményt a Christie's aukciósház decemberi londoni árverésén vásárolták meg - mondta Baán László, a múzeum főigazgatója, aki szerint Van Dyck alkotásának megszerzése történelmi pillanat: ilyen kvalitású műtárgy ma már ritkán kerül a piacra, hiszen a régi mesterek hasonló minőséget képviselő munkáit többnyire már múzeumok őrzik.

Az I. Károly angol király lányát ábrázoló, 1641-ben festett esküvői portré Van Dyck utolsó remekművei közé tartozik. Az egészalakos festmény a 9 éves hercegnő és 14 éves Orániai Vilmos házasságkötése alkalmából készült azzal a céllal, hogy a holland királyi udvarba küldjék.

Stuart Mária Henrietta portréját keddtől egy erre az alkalomra összeállított kamara-kiállításon láthatja a közönség, a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének néhány másik darabjával együtt. A festmény az októberben nyíló, Rubens és a flamand barokk című kiállításában is helyet kap majd.

A világ festészetének egyik kiemelkedő alkotása került Budapestre - mondta a portré bemutatásán Kásler Miklós, a nemzeti erőforrások minisztere. Van Dyck korának egyik legkiválóbb festője volt, Rubens tanítványa, de vele egyenrangú mester. A fiatal hercegnő portréja a Stuartok Angliájában készült, egy olyan korban, mikor világtörténelmi változások következtek be, a magyarok például éppen a török és a szétszakítottság ellen vívták harcaikat - mondta a miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.02.19 15:58

Pénzhiány miatt haldokló betegek vessenek egy utolsó boldog pillantást a gyönyörü képre mondja az EMI mindernes rákprofeszor kolozsvárból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html