Szeptemberben indulhat a biomassza-erőmű

Megkezdheti működését az első hazai zöldmezős biomassza erőmű, akár 200 embernek is munkát adhat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fejlesztés.
NAPI, 2009. augusztus 6. csütörtök, 18:58
Fotó:

Szeptemberben kezdheti meg működését Magyarország első zöldmezős beruházással épült biomassza erőműve - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, írta az MTI-Eco. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakoly melletti 20 megawatt teljesítményű energiatermelő 14 milliárdba került, amelyből 200 milliót, munkahelyteremtő támogatásként az akkori Gazdasági és Közlekedési Minisztérium állt. A fejlesztés az erőművön belül 50 embernek, a tüzelőanyag-ellátásnál pedig várhatóan 100-150 főnek biztosít munkalehetőséget, de a karbantartáshoz és az ellátáshoz kapcsolódóan további új állásokkal lehet számolni.

A becslések szerint az éves bevétel 4 milliárd forint lehet. A megtermelt áramot az országos hálózatra adja majd le, míg a hőenergiát egy helyi biokertészet hasznosítja majd.

Az erőmű többségi tulajdonosa a szakolyi Liget Kft. A társtulajdonosok között található Japán legnagyobb áramszolgáltatója, a Tohoku Electric Power Company, valamint a magyar energetika egyik legismertebb mérnöki cége, az EGI Zrt.

HOZZÁSZÓLÁSOK