Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szupermarketben kapható 13 eper- vagy epres jégkrémet vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amelyek nevük vagy a csomagoláson lévő kép alapján azt a látszatot keltik a fogyasztóban, hogy gyümölcs tartalmú terméket vesznek - derült ki a szervezet közleményéből. Bár nagyon kritikus anyag egyikben sem volt, több termék tartalmaz potenciális allergizálót, fölösleges aromát és rengeteg cukrot. A teszt eredményeit ide kattintva olvashatja.

A legmagasabb pontértéket elérő jégkrém epertartalma 21 százalék volt. A lista végén végzett termékek egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt, csak aromát, viszont annál több cukrot, továbbá sok nem kívánatos adalékanyag van bennük. Az ár alapján elmondható, hogy az olcsóbb termékek (350-800 forint/liter) a lista végére kerültek az alacsony gyümölcstartalom és sok adalékanyag miatt. A lista élén végzett három termék 1250 és 4000 forint/liter között kapható.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint különbséget kell tenni 15 százalék feletti és az annál kisebb gyümölcstartalmú termékek elnevezésében. Míg az előbbit minősíthetik a gyártók "gyümölcsjégkrémnek", az utóbbinál már csak a "gyümölcsös jégkrém" elnevezés megengedett. Amelyeknél csak aroma adja a gyümölcsízt, azokat "gyümölcs ízű" jégkrémnek kell nevezni. Habár a vizsgált termékek elnevezése megfelelt az előírásoknak, kérdés, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az ezek közötti különbséggel.

A fotó forrása: Shutterstock.