Szeretik a lízinget és az új gépeket a magyar gazdák

Az idei első negyedévben az új és használt mezőgazdasági gépeknél a finanszírozott állomány 79 milliárd forintot ért el, ez 7 százalékkal több a tavalyinál, illetve 0,5 százalékkal az előző negyedévinél - adta hírül a Magyar Lízingszövetség és az Agrárgazdasági Kutató Intézet.
Napi.hu, 2016. július 18. hétfő, 10:41
Fotó: Napi.hu

A dinamika ugyan elmarad a 2015. első negyedévében mért 45 százaléktól, ám de továbbra is emelkedő pályán van ez a szegmens - véli Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

Az új agrárgépek beszerzését célzó lízingállomány 5,3 százalékkal 67,9 milliárd forintra nőtt. Ennek eredményeként a teljes agrárgép-állományon belül az új gépek aránya 86 százalékos, a haszáltaké pedig mindössze 14 százalék. Ez pedig korszerű gépparkot jelent.

Egyre népszerűbb az agráriumban a vállalkozások számára rugalmas, költséghatékony finanszírozási formát jelentős pénzügyi lízing.

A jegybank növekedési hitelprogramja (nhp) is kedvező hatást gyakorolt az agrárfinanszírozásra. Többek között azért, mert a program elindítása óta több mint 50 százalékos volt a géplízing aránya. Az idei első negyedévben az nhp beruházási célú lízingszerződések keretében kihelyezett 22,9 milliárd forint harmada a mezőgazdasági gépek finanszírozását célozta meg.

A következő hónapokban, években stabil, fokozatos növekedés várható elsősorban a kis- és középvállalkozások finanszírozási igényei miatt - véli Nyikos. Változásokra is számítani lehet, többek között arra, hogy a mezőgazdasági eszközfinanszírozásban korrekció jöhet. Elsősorban az előrehozott beszerzések, a kereslet csökkenése, a földvásárlási lehetőségek, valamint a támogatások szerkezetének változása miatt. Ezzel együtt a növekedés alapjai adottak, tovább nő a pénzügyi lízing népszerűsége az agrárfinanszírozásban, és fokozottabb versenyre lehet majd számítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK