Szigorítanak a biztosítók - túl sok a kár

Szigorítanak a biztosítók a villámcsapásban tönkrement számítógépért, plazma TV-ért kifizethető kártérítési szabályokon. Mostantól csak annak fizetnek, aki az úgynevezett kisfeszültségű áramkörökből álló elektromos szórakoztatóeszközöket villám- és túlfeszültség-védelemmel is felszerelte - hívta fel a figyelmet az CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. közleményében.
NAPI, 2012. július 5. csütörtök, 09:15
Fotó: Napi.hu

Összegezték és túl soknak találták a biztosítók a mennykőcsapások okozta károkat, főleg a "villámlás indukciós hatása által" bekövetkezett esetek számát. Csak az elmúlt két hónapban ugyanis olyan erős villámlással járó viharok tomboltak az ország különböző pontjain, hogy a kockázatviselőknek több százmillió forintot kellett kifizetniük. A kártérítések jelentős része tönkrement elektronikai berendezésekért, azon belül is a villámcsapás okozta úgynevezett másodlagos hatásaként megrongált szórakoztatóelektronikai eszközökért járt. ú

Némelyik cég - most például az Aegon Magyarország - ezért úgy döntött, mostantól az ügyfeleit is rákényszeríti a nagyobb elővigyázatosságra. A szolgáltató a napokban írásban közölte: mostantól csak azokért a számítógépekért, házimozikért, LCD, LED és plazma tévékért - érzékeny, kisfeszültségű áramkörökből álló elektromos eszközökért - fizet kártérítést, amelyeket annak ellenére tett tönkre a vihar, hogy előtte speciális védelemmel szerelték fel - ismertette a szolgáltatók körében egyre népszerűbb újdonságot Németh Péter, a huszonöt biztosítóval szerződött CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs vezetője.

Németh szerint ez azt jelenti, hogy egyik-másik biztosító mostantól elvárja, hogy ügyfelei tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megvédjék vagyontárgyaikat, és ez esetben például a szórakoztató elektronikus eszközöket szereljék fel olyan, néhány ezer forintért kapható túlfeszültséget levezető műszerekkel, amelyek segítségével megelőzhető a baj. Abban az esetben, ha ilyen nincs, nem fizet kártérítést a biztosító.

A CLB ugyanakkor arra is felhívja a biztosítással rendelkezők figyelmét, hogy a káreseteket két munkanapon belül be kell jelenteni annak érdekében, hogy a helyszíni szemle során pontosan lehessen azonosítani a sérült eszközöket, villámvédelmi berendezéseket.

Az egyéb, a háztartási ingóság kategóriába tartozó elektromos háztartási gépeknél, valamint az épületgépészeti berendezéseknél, klímáknál, kapunyitó motorok, riasztók használatánál nem feltétele a károk kifizetésének a túlfeszültség elleni védelem - szögezik le a szigorító szolgáltatók.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2012.07.05 16:13

@Halacska:
Nos ez pontosan így van. Szórakoztató elektronikával is meg lehet ezt csinálni, hogy még többet is kapnak a biztosítótól, mint amennyi kárt okoztak maguknak. És nem azért, mert a biztosító olyan jóhiszeműen nagylelkű, hanem mert minden kárbecslőt át lehet verni.

Egyébként szokás szerint a cikk tele van terminológiai baromságokkal. Az emlegetett különösen érzékeny áramkörök törpefeszültségen üzemelnek, nem kisfeszültségen (a 230 V a kisfeszültség), és a túlfeszültség-levezető nem műszer, hanem berendezés, esetleg készülék. A műszer mér, a levezetők nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Halacska, 2012.07.05 10:43

@Halacska: "Itt szerintem nem a jóindulatú valós kárbejelentők erről." Bocs ez így értelmetlen. Ezt akartam írni: Itt szerintem a jóindulatú valós kárbejelentők szívják meg ismét, azok miatt akik csalók!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Halacska, 2012.07.05 10:39

@darthwader: Itt szerintem nem a jóindulatú valós kárbejelentők erről. Hanem az a rendkívül sok biztosítási csaló, akiket nem tudnak (?) nem akarnak (?) lebuktatni. Ismeretségi körömben (szomszédok, ismerősök, stb.) nem egyről tudom, hogy volt már önbetörése. Vagy ha nincs éppen pénze megtöri egy kicsit az autóját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

darthwader, 2012.07.05 10:09

Vajon ez nem egyoldalú szerződésmódosítás?

A szerződésben vállaltak mindenkét félre vonatkoznak.

Én is forintban fizetném vissza a CHF hitelt, mert közben felment a frank ára és így túl sokba kerül.

Szerintem ez is megérne egy pert!

wader
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html