Összegezték és túl soknak találták a biztosítók a mennykőcsapások okozta károkat, főleg a "villámlás indukciós hatása által" bekövetkezett esetek számát. Csak az elmúlt két hónapban ugyanis olyan erős villámlással járó viharok tomboltak az ország különböző pontjain, hogy a kockázatviselőknek több százmillió forintot kellett kifizetniük. A kártérítések jelentős része tönkrement elektronikai berendezésekért, azon belül is a villámcsapás okozta úgynevezett másodlagos hatásaként megrongált szórakoztatóelektronikai eszközökért járt. ú

Némelyik cég - most például az Aegon Magyarország - ezért úgy döntött, mostantól az ügyfeleit is rákényszeríti a nagyobb elővigyázatosságra. A szolgáltató a napokban írásban közölte: mostantól csak azokért a számítógépekért, házimozikért, LCD, LED és plazma tévékért - érzékeny, kisfeszültségű áramkörökből álló elektromos eszközökért - fizet kártérítést, amelyeket annak ellenére tett tönkre a vihar, hogy előtte speciális védelemmel szerelték fel - ismertette a szolgáltatók körében egyre népszerűbb újdonságot Németh Péter, a huszonöt biztosítóval szerződött CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs vezetője.

Németh szerint ez azt jelenti, hogy egyik-másik biztosító mostantól elvárja, hogy ügyfelei tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megvédjék vagyontárgyaikat, és ez esetben például a szórakoztató elektronikus eszközöket szereljék fel olyan, néhány ezer forintért kapható túlfeszültséget levezető műszerekkel, amelyek segítségével megelőzhető a baj. Abban az esetben, ha ilyen nincs, nem fizet kártérítést a biztosító.

A CLB ugyanakkor arra is felhívja a biztosítással rendelkezők figyelmét, hogy a káreseteket két munkanapon belül be kell jelenteni annak érdekében, hogy a helyszíni szemle során pontosan lehessen azonosítani a sérült eszközöket, villámvédelmi berendezéseket.

Az egyéb, a háztartási ingóság kategóriába tartozó elektromos háztartási gépeknél, valamint az épületgépészeti berendezéseknél, klímáknál, kapunyitó motorok, riasztók használatánál nem feltétele a károk kifizetésének a túlfeszültség elleni védelem - szögezik le a szigorító szolgáltatók.