Szigorítottak a vonatjegyvásárláson

A hatóságok csak a megfelelő útiokmánnyal és szükség esetén vízummal rendelkezőket engedik felszállni a Nyugat-Európába közlekedő vonatokra - közölte a MÁV.
Napi.hu, 2015. szeptember 1. kedd, 16:05
Fotó: Napi.hu

A Keleti pályaudvaron tíz órától megszűnt a hatósági zárás, ezért a főpályaudvar újra indít és fogad vonatokat. A rendőrség intézkedésének megfelelően a Keleti pályaudvarra csak a kijelölt bejáratokon, szabályozott körülmények között lehet belépni, és a külföldre tartókat a megfelelő nemzetközi pénztárakhoz irányítják.

A MÁV-START a rendőrséggel történt egyeztetések után, a rendezett utasforgalom helyreállítása érdekében elrendelte, hogy az utasok kizárólag a továbbutazásra jogosító igazolványok birtokában vásárolhatnak menetjegyet a Nyugat-Európába tartó vonatokra. Az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli országok polgárai részére a régi nemzetközi pénztárban (amely a Thököly út felőli Lotz teremtől a posta irányában található) biztosítja a jegyváltás lehetőségét a vasútvállalat. Az EGT tagállamainak polgárai a Baross étterem melletti, új nemzetközi pénztárban tudják megvásárolni a külföldi úti célra érvényes jegyüket. A jogosultságot az adott országban kiállított személyazonosításra alkalmas igazolvánnyal kell igazolni.

A visszaélések elkerülése érdekében a MÁV-START és az értékesítést végző partnerei az összes nemzetközi pénztárban új korlátozást léptettek életbe: egy utasnak annyi menetjegy szolgáltatható ki, ahány érvényes személyazonosításra alkalmas igazolványt, útiokmányt be tud mutatni. Ennek hiányában a kiszolgáltatható menetjegyek száma maximálisan kettő darab.

Egy menetjegynek tekintik a menetjegyet és a mellé kiadott helybiztosítást, illetve az olyan menetjegyeket, amelyeket külön adtak ki, de egy utazás egymást követő szakaszaira érvényesek. Egy menetjegyen legfeljebb kettő utas számolható el, kivéve, ha az utas ennél több érvényes személyazonosításra alkalmas igazolványt mutat be. A vasúttársaság az adott okmány számát a menetjegyen feltünteti az értékesítés során. A nemzetközi menetjegyek hátoldalára írt feljegyzéssel pedig a külföldi vasútvállalatok jegykezelőit is tájékoztatják az intézkedés okáról.

Azoknak az utasoknak, akik jegyeiket előre megváltották, lehetőségük van az utazásról lemondani. A Magyarországon váltott jegyek árát a kialakult helyzetre való tekintettel kezelési költség levonása nélkül, 40 euró vagy annak megfelelő forintösszeg felső határáig azonnal visszatérítik az utasoknak kedden éjfélig. Szeptember 2-tól a menetjegyek visszatérítése az általános szabályok szerint - kezelési költség levonásával - történik, a pénztári visszatérítés felső értékhatáráig (további intézkedésig 40 euróig vagy annak megfelelő forintösszegig). A magasabb értékű menetjegyek visszatérítése a nemzetközi díjszabás visszatérítési szabályai szerint az ügyfélszolgálatokon keresztül történik.

A vasúttársaság a magyar belföldi utasok számára a sorban állás elkerülése érdekében az otthoni jegynyomtatással történő vásárlást ajánlja, továbbá azt javasolja az utazóknak, hogy az aktuális helyzetről tájékozódjanak a  http://www.mavcsoport.hu/ honlapon, a vonatinfó applikáción, illetve a helyi tarifával hívható 06 (40) 49-49-49-es MÁVDIREKT telefonszámon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2015.09.01 16:26

mi lehet ott..?!
manapság a keletinél egy nemzetközi jegypénztári kiruccanás még békeidőkben is 5-6 óra sorbaállást igényel (pl. kézzel írják a jegyeket..hehe)
most hány nap lehet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html