Szigorúbbak a bankok

A pénzintézetek fokozott kockázatot a szereplők elsősorban a lakásprojektek finanszírozásában látnak, ami több bank esetében is a hitelezési standardok szigorításával párosult.
NAPI, 2007. szeptember 28. péntek, 08:14
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke.

A bankok - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelezési vezetők körében végzett felméréséből - az idei első félévben összességében az ingatlanpiac kismértékű élénkülését érzékelték. Az ármozgások azonban jelentősen eltértek az új és a használt lakások esetében. Míg az új lakások piacán három bank is tapasztalt kismértékű nominális árnövekedést, a használt lakások piacán stagnálást, illetve többen némi árcsökkenést észleltek. A többség a második félévre is inkább stagnálást vár, továbbra is inkább az új lakások piaca élénkülhet kissé. A pénzintézetek közül nem egy hangsúlyozta: a lakásárak alakulása területileg erősen differenciált. (Az új lakás megítélésében - jegyezték meg a jegybanki jelentésben - érzékelhetően jelentős szerepet játszik, hogy az adott bank milyen környéken finanszíroz lakáscélú ingatlanfejlesztéseket.)

Az üzleti ingatlanok finanszírozásában aktív bankok válaszai jelentősen szóródtak mind a hitelezési hajlandóság, mind a kereslet tekintetében, így egyértelmű tendencia nem volt megállapítható. A nettó változás mutatói alapján az MNB szerint kizárólag az irodaházak finanszírozása esetében lehet számottevő erősödésről beszámolni. Fokozott kockázatot a szereplők elsősorban a lakásprojektek finanszírozásában látnak, ami több bank esetében is a hitelezési standardok szigorításával párosult. A pénzintézetek, amelyek ezen a részpiacon az elmúlt időszakban tovább nyitottak, csak óvatosan, a minőségi projektek felé fordulás jegyében léptek. A standardok szigorítása mögött a legtöbb esetben a súlyosabbá váló iparág-specifikus problémákat, illetve az ingatlanár-buborék kialakulásának veszélyét jelölték meg a felmérésben részt vevő bankok. A második félévben viszont a megkérdezettek - egy bank kivételével - nem terveznek számottevő változtatást hitelezési feltételeikben. A keresletet illetően ugyanakkor a bankok némi visszaeséssel kalkulálnak a lakásberuházások, illetve a bevásárlóközpontok terén.

HOZZÁSZÓLÁSOK