A tárca szerint a találkozón Szijjártó megerősítette: Magyarország "az elmérgesedett vita helyett az együttműködésben érdekelt", ehhez azonban arra van szükség, hogy a Mol INA-val kapcsolatos "ésszerű, üzletszerű és logikus döntéseit horvát oldalról ne akadályozzák".

A horvát miniszter megerősítette kormánya elkötelezettségét az LNG-terminál megépítése mellett.

Elvárjuk Horvátországtól, hogy kétoldalú és európai kötelezettségeinek megfelelően minél előbb tegye lehetővé a kétirányú gázforgalmazást a horvát-magyar gázvezeték-összeköttetésen - idézi a közlemény Szijjártó Pétert.

A Dubrovniki Fórum nemzetközi konferenciát először 2006-ban rendezték meg állam- és kormányfők részvételével. A házigazda Horvátország akkoriban kezdte meg csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval, amelynek 2013 óta a tagja. Az idei konferencia mottója Európa megerősítése, különös tekintettel a kontinens északi és déli térségei közötti együttműködésre. A nemzetközi konferencián Magyarország, Szlovénia, Litvánia és Bulgária köztársasági elnöke is részt vett, Csehország, Szlovákia, Románia, Ausztria és Észtország pedig miniszteri szinten képviseltette magát.