Az európai piacon a saját termékcsoportjában 70 százalékos részesedéssel rendelkező, stuttgarti székhelyű BOS Automotive Products Magyarország Bt. a fejlesztésnek köszönhetően egy teljesen új termékcsalád, egy mozgatható üvegtető-rendszer gyártásába kezd.

Gerhard Fischbach, a BOS Automotive Products Magyarország cégvezetője elmondta, hogy a két magyar üzemben, Mosonszolnokon és Győrladaméron mintegy 1400 embert foglalkoztatnak. Elsősorban a gépkocsikban található csomagtér roló, poggyásztér elválasztó biztonsági háló, valamint napfényvédő-árnyékoló készítésével és műanyag fröccsöntéssel foglalkoznak.

Az elmúlt tíz évben a cégcsoport 95 millió eurót fektetett be Magyarországon az innováció fejlesztésére, amelynek köszönhetően innen indul a legtöbb fejlesztés a BOS csoporton belül.

A vezető kijelentette, hogy a Németországban, Csehországban, Lengyelországban, Romániában, Kínában és Mexikóban is gyártóbázissal rendelkező csoport éves árbevétele meghaladja az 536 millió eurót, amelynek több mint negyedét, 142 millió eurót a magyar leányvállalat hozza. A világszerte 4500 alkalmazottat foglalkoztató társaság sikereihez a magyar munkavállalók kiemelkedő szakképzettsége és elkötelezettsége nagyban hozzájárul - tette hozzá Gerhard Fischbach.

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a csarnok pénteki alapkőletételén azt mondta, hogy Magyarország mára Európa termelési központja lett, amelyben nagy szerepet játszik, hogy a hazai autógyártás "kirobbanó" formában van. Ennek fenntartásához újabb és újabb beszállítói kapacitások szükségesek, amelykehez jelentős mértékben járul hozzá a BOS. A csoportnak több mint ötven vásárlója van világszerte, mint például az Audi, a BMW, a Mercedes, a Jaguar, a Porsche, a Rolls Royce vagy a Bentley.

A járműgyártó szektorban 712 vállalat van Magyarországon, ezek közül a magyar kormány azokat támogatja, amelyek munkahelyeket teremtenek - tette hozzá az államtitkár.