Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már a hétvégén találkozik az ISD Dunaferr Zrt. mögött álló Donbass-csoport többségi tulajdonosa, az orosz Vnyesekonombank képviselőjével Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a moszkvai megbeszélés témája a dunaújvárosi vasmű további sorsa lesz − értesült a Napi Gazdaság. A szakszervezetek és a kormányzati képviselők is nehezményezik, hogy az elmúlt időszakban az orosz−ukrán tulajdonosi kör alig vagy egyáltalán nem nyilatkozott beruházási terveiről, állításuk szerint az itteni vállalatvezetés a tulajdonosi felhatalmazás hiányára hivatkozva hárította el a konkrétumokra vonatkozó kérdéseket. A vasmű sorsának legkésőbb a jövő héten kell eldőlnie, elképzelhető, hogy más megoldás híján a kormány a Malév Zrt.-hez vagy a Mal Zrt.-hez hasonlóan már a jövő héten stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánítja a vállalatot, amely az elmúlt négy évben mintegy 80 milliárd forint veszteséget halmozott fel, tavaly a megelőző évinél is nagyobb, 25 milliárd forint mérleg szerinti veszteséggel zárhatott.

A menedzsment a napokban jelentette be, hogy az eredetileg 2005-ben indult beruházási program egy újabb elemét fejezi be, egy hárommilliárd forint értékű fejlesztéssel a meleghengerműben. A Dunaferrnél azonban a fő kérdés az úgynevezett folyékony fázis (az acéltermelés) megmaradása, ami közvetlenül 3,5-4 ezer, közvetve pedig több tízezer munkahelyet érint. Az üzem két kohója közül az egyiket januárban állították le a kötelező javítás miatt, ezt azonban a másik egységen is végre kellett volna hajtani már tavaly. Az orosz tulajdonosnak legkésőbb április végéig el kell döntenie, hogy felújítja-e az I. kohót, egyébként idén már nem tudják üzembe helyezni a nagyolvasztót, a II-es egységet pedig legkésőbb az év végén le kell állítani − fogalmazott a napokban tartott nagygyűlésen Mucsi Zoltán szakszervezeti elnök.

A kormány jelenleg két lehetséges forgatókönyvvel számol, ám mindkettő a szükséges fejlesztések végrehajtásáról, a folyékony fázis megmaradásáról szól. Ha erre a tulajdonos nem hajlandó, akkor a kabinet a vasmű szakmai befektetőnek való továbbértékesítésére kéri az orosz felet − mondta a Napi Gazdaságnak Dorkota Lajos kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője. Dorkota szerint a piaci hírekkel ellentétben (amelyek arról szólnak, hogy a Dunaferr iránt egyetlenként érdeklődő dél-koreai Posco a Malév-leállással nagyjából egy időben elállt ilyen irányú szándékaitól) az ázsiai vállalattal folytatott utolsó megbeszélések idején, három-négy hónappal ezelőtt még élt ez a lehetőség. A kormánybiztos szerint jelenleg nem folynak tárgyalások a kormány és a vasmű itteni vezetése között − bár nyáron még központi segítségben bízott a Dunaferr: a közvetlen támogatás az uniós tiltás miatt nem lehetséges, ezért egy kedvezményes hitel lehetősége merült fel, a politikus szerint azonban a menedzsment azóta nem kezdeményezett tárgyalásokat.

 

Az ISD Dunaferr konszolidált adatai (milliárd forint)
20072008200920102011
Nettó árbevétel278,9334192258,12300,62
Export aránya (%)54,061,059,065,067,0
Üzemi eredmény42,135,1−27,4−1,7−4,7
Mérleg szerinti eredmény33,22,8−31,06−8,47−20,36
Forrás: cégközlés