Szinte minden visszaesett a választás óta

Továbbra is inkább a saját vállalatuk jövőjében bíznak a cégvezetők, mintsem az országéban. Bár az optimizmus emelkedett, sokat mondó, hogy 70 százalékuk azonban nem lát arra esélyt arra, hogy bővítse az elkövetkező félévben vállalkozását.
Napi.hu, 2015. április 8. szerda, 10:01
Fotó: Napi.hu

2013. II. negyedévétől kezdve érezhetően fordult a gazdasági várakozások korábbi negatív hangulata, így - részben a kormány sikerpropagandájának köszönhetően - a tavaly őszi önkormányzati választásokig dinamikusan emelkedett a kkv cégvezetők várakozásait mutató IBS - Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda által készített KKV Konjunktúra Index értéke.

Az év közepétől azonban fordult a kocka, ismét felütötte a fejét a pesszimizmus, ám a 2015. március végi mérés már enyhe optimizmust mutat, mivel az előző negyedévhez képest 3,6 százalékponttal (49,8 százalékról 53,4 százalékra) nőtt az index értéke.

A cégvezetők érezhető javulásról beszéltek, amikor az ország általános gazdasági kilátásairól, a saját vállalkozásuk megítéléséről, vagy a likviditási helyzetükről kérdezték őket. Eszerint csupán 27 százalékuk gondolta úgy, hogy a következő félévben romlani fog a magyar gazdaság helyzete - ez pedig 5 százalékpontos javulást jelent decemberhez képest. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a relatív többség - azaz 43 százalék - egyelőre inkább stagnálásra számít. A javulást várók aránya 30 százalékos, amely továbbra is több mint 10 százalékponttal kisebb arány, mint a 2014-es országgyűlési választások előtt mért adat volt.

Az ország helyzetéhez képest saját vállalkozásukat érintően sokkal optimistábbak a cégvezetők. Amikor azt kérdeztük tőlük, hogy az elkövetkező félévben a saját cége helyzetét hogyan ítéli meg, akkor 58 százalékuk kifejezetten abban bízik, hogy fejlődni lesz képes. Ez nagyságrendileg megfelel az egy évvel ezelőtt mért értéknek.

Rendkívül rossz hír, hogy a cégvezetők 70 százaléka nem lát arra esélyt arra, hogy bővítse vállalkozását az elkövetkező félévben. Ez magasabb arány, mint az elmúlt hónapokban mért adatok. Az sem kedvező, hogy a maradék 30 százalékból csak 6 százalékuk számol minimális fejlesztéssel.

Az elemzés készítői hozzáteszik, hogy ezek a cégvezetők várakozásait tükrözik, tehát nem biztosan megvalósuló fejlesztésekről van szó. Az azonban mindenképpen pozitív változás, hogy féléves időtávban a cégvezetők 32 százaléka fél attól, hogy valamely váratlan nehézség megingathatja vállalkozásának a helyzetét. Ez a bizonytalanság korábban akár az 50 százalékos értéket is elérte.

Ugyancsak javult a cégek likviditási helyzete. Legalábbis a cégvezetők 34 százaléka javuló likviditási helyzettel számol, ez pedig 10 százalékponttal magasabb, mint negyedévvel ezelőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

langede, 2015.04.08 11:02

"Szinte minden visszaesett a választás óta"
kivéve amiről a cikk valójában szól.

mi a szitu napi.hu, felelős szerkesztő ma nem jött be?
(vagy leszóltak a gépházba hogy rég fikáztuk a magyar gazdaságot ideje belehúzni)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2015.04.08 10:58

Tény kérdése, hogy a liberális demagóg Illetékes Szaktársak aktivitása látványosan csökkent.
Némi aggodalomra ad okot, hogy változatlanul a leírt tények összegzése során most is éppen ellentétes következtetéseket vonnak le, mint amit a tények bizonyítanak.
Példa:
" a 2015. március végi mérés már enyhe optimizmust mutat, mivel az előző negyedévhez képest 3,6 százalékponttal (49,8 százalékról 53,4 százalékra) nőtt az index értéke.

A cégvezetők érezhető javulásról beszéltek, amikor az ország általános gazdasági kilátásairól, a saját vállalkozásuk megítéléséről, vagy a likviditási helyzetükről kérdezték őket. "

Ezek alapján, hogy értelmezhető a " szinte minden " ?

Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html