Egy embert már elítéltek a pécsi buszperben, egy volt vezérigazgató szökésben van

Immár két védőügyvéd kéri Bánki Erik és Csizi Péter fideszes politikusok beidézését bizonyítási indítványban a pécsi Tüke Busz Zrt. Volvo-buszos beszerzésének perében - derült ki a keddi előkészítő tárgyaláson a Kaposvári Törvényszéken.
Napi.hu, 2021. január 12. kedd, 16:15
Fotó: MTI Fotó / Sóki Tamás - Volvo buszok a Tüke Busz Zrt.-nél.

A pécsi buszbotrány azért tört ki, mert a helyi tömegközlekedési vállalat, a Tüke Busz Zrt. 600 millió forinttal többet fizetett ki - az előző, fideszes városvezetés ideje alatt - egy közvetítő közbeiktatásával azokért a használt Volvo-buszokért, mint amennyiért közvetlenül a Volvo holland cégétől megvásárolhatta volna.

A három vádlott különböző védekezési stratégiát választott. A III. rendű vádlott, P. Endre magyar-amerikai állampolgár elismerte, hogy bűnös, konkrétan azt, hogy pénzmosással bűncselekményt követett el. Az ő nevén lévő thaiföldi offshore cég bankszámlára négy alkalommal utalt nagyobb összegeket az a holland közvetítő cég, amelytől végül a Tüke Busz megvette a használt buszflottát. Az ügyészség szerint a holland cég, a Bus and Coach színlelt szerződés alapján fizetett ki összesen 550 ezer eurót, azaz mai árfolyamon mintegy 200 millió forintot a III. rendű vádlottnak.

A budapesti éjszakai életben sem ismeretlen P. Endre szerepe amúgy is érdekes ebben az ügyben, lévén sem a várossal, sem annak tömegközlekedési vállalatával nem volt semmi hivatalos kapcsolata. Ellenben Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselővel kapcsolatba hozható. A Szabad Pécs megírta korábban, hogy Bánki Erik Németországban élő (de nem Bánki nevű, mert visszanémetesített) testvérével benne volt egy közös németországi üzletben.

Felfüggesztettel megúszhatja a III. rendű vádlott

Vadócz Attila bíró a keddi tárgyaláson 2 év börtönt szabott ki rá, öt évre felfüggesztve, továbbá 550 ezer euró vagyonelkobzást és másfél millió forint pénzbüntetést. P. Endre három nap gondolkodási időt kért, hogy elfogadja-e az ítéletet, de ebből az elsőfokú perből már mindenképpen kiszáll, mert bűnösnek vallotta magát.

Nem úgy, mint Paiger István és Csengő András. A II. rendű vádlott, Csengő ma sem ment be a tárgyalásra. A Napi.hu forrásai szerint tegnap a Baranya megyei Főügyészség előtt demonstrált, koncepciós pert emlegetve, és azt ígérte, hogy ma reggel a tárgyalás előtt ugyanezt teszi majd a Kaposvári Törvényszék előtt. A Pécsi Sörgyár volt vezérigazgatója tartotta a szavát. A bíró ugyan rendőri elővezetését kérte a mai tárgyalásra, de ez nem történt meg, mert a rendőrök pécsi otthonában keresték, miközben ő a bíróság épülete előtt "tüntetett". Mindenesetre Vadócz Attila bíró elrendelte letartóztatását. Ha kézre kerül, a volt cégvezér fogdában várja meg a márciusi tárgyalást.

A I. rendű vádlott, Paiger István kitart amellett, hogy ő nem bűnös. Alig fél évig volt a Tüke Busz megbízott vezérigazgatója, hogyan lehetett volna döntési helyzetben? - kérdezi. Aláírt, mert mást nem tehetett - állítja. Védőügyvédje, Bodnár Imre éppen ezért kéri bizonyítási indítványában - a szerintük köztudottan dél-dunántúli szálakat mozgató - Bánki Erik képviselő és Páva Zsolt volt pécsi polgármester, valamint Csizi Péter volt alpolgármester meghallgatását is. A tárgyaláson kiderült - a bíró olvasta fel -, hogy ugyanezt indítványozza a II. rendű vádlott védője is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Marzipan, 2021.01.13 09:02

Beütöttem a gugliba, hogy Bánki Erik, és ilyen címeket kaptam:
- Bánki Erik a leggazdagabb a pécsi-baranyai választókörzetben ? itt a helyi országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozata
- A fideszes Bánki Erik egy luxuslakást és bő százhektárnyi földet is kihagyott a vagyonnyilatkozatából
- Kisfaludy-pénzek: a fideszes Bánki Erik volt felesége is a nyertesek közt
- Ingyen kap területet a fideszes politikus feleségének lovardája
- Bánki Erik a felesége kedvében járt - Vezető fideszes politikus közelében ért földet az első röplabdás tao-milliárd
- Bánki Erik testvérével közös cége van Vári Attilának - Bánki Erik a valódi irányítója a pécsi politikai és gazdasági folyamatoknak.
- Dél-dunántúli fürdőbirodalom ? Bánki Erik pályaképe - Hogyan bukik bele önkormányzatok sora abba, amit az évtized legjobb beruházásának ígértek
- A romániai projekt bedőlt, de Bánki Erik százmillióval szállt ki
- Bánkihoz közel álló cég nyerte a pécsi fociakadémia 1,8 milliárdos tenderét
- Bánki Erik cége úgy ért el tavaly 140 milliós bevételt a semmiből, hogy egyetlen alkalmazottja sem volt
- Csöndben megszabadult két rejtélyes pénzgyárától az egyik legtehetősebb fideszes képviselő
- Rogán Antal és Bánki Erik neve megint egy nagyon sötét ügy kapcsán merült fel ? letelepedési kötvény
- A gazdasági bizottság fideszes vezetője 70 millióért vett részvényeket a Buda-Cash vezetőinek cégében 2013-ban. Miből?
+
- Ő adta be azt törvénymódosító javaslatot az országgyűlésnek, mely "rabszolga törvényként" híresült el.
- Ő terjesztette be azt a törvénymódosítást, ami halálra ítélte a lakástakarékokat
- Bánki Erik szerint a képviselőknek jár a béremelés, mivel a tanárok és az egészségügyi dolgozók fizetése is nőtt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi4, 2021.01.13 08:03

@narancsragacs:
Ja és itt 200 millióról beszélünk. Buszok leszállítása teljesítve
Kamu Geri Lánchíd felújítása 5 Milliárddal többel van felárazva
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi4, 2021.01.13 08:02

@I.N.R.I.:
Volvo buszok le lettek szállítva. Mai napig róják Pécs útjait és jól működnek.

A lopás Bodnár ügyéd és a TAKA2019-es ügyvéd haverok csinálják Pécsett ahol Péterffy milliárdos megbízásokkal tömi ki átvilágítás címén. Ennek semmi kézzel fogható látszata nincs.

De nem csak itt hanem Szekszárdon is megy az ügyvédbiznisz pénzlopás
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi4, 2021.01.13 07:56

"A I. rendű vádlott, Paiger István kitart amellett, hogy ő nem bűnös. Alig fél évig volt a Tüke Busz megbízott vezérigazgatója, hogyan lehetett volna döntési helyzetben? - kérdezi. Aláírt, mert mást nem tehetett - állítja. Védőügyvédje, Bodnár Imre"

EZ AZ A BODNÁR IMRE AKIT AZ ÚJ MOSLÉKKOALÍCIÓS POLGÁRMESTER PÉTERFFY MILLIÁRDOS MEGBÍZÁSOKKAL TÖMTE KI ÁTVILÁGÍTÁS CÍMÉN.
EGYSZERRE "KÉPVISELI" A VÁROST ÉS AZ 1. RENDŰ VÁDLOTTAT AKIT FEL AKARNAK MENTENI.

TOVÁBBÁ A SZEKSZÁRDI ELLENZÉKIEK IS ADNAK KAMU MEGBÍZÁSOKAT NEKI KÖZPÉNZEN.
NA EZ A LOPÁS

https://pecsaktual.hu/balhe/fura-teljesitest-adott-be-szekszardon-peterffy-foatvilagitoja/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2021.01.12 18:15

@I.N.R.I.: Nem tűnt fel, Hogy Karácsonyék a kerékpár bizniszben nyomulnak? majd ha a főváros 600 ezer forintért vásárol TESCO bringákat, majd akkor pampogjál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html