Szokott bankfiókba járni? Érdekes hír jelent meg

Próbavásárlást tartottak a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) munkatársai az elmúlt napokban több pénzintézetnél. Arra voltak kíváncsiak, milyen tájékoztatást kapnak a fogyasztók, ha lakáshitelt szeretnének felvenni. Ezek az eredmények
Domokos László, 2017. október 26. csütörtök, 11:39
Fotó: Napi.hu

A FEOSZ munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy az alapadatok birtokában a banki munkatársak milyen információkat mondanak el a feltételekről, a költségekről, biztosításról, bankszámlanyitásról, akciós ajánlatokról, elbírálási időről, benyújtandó dokumentumokról.

Ezen adatokkal keresték fel a bankokat: házaspár (30 éves nő, 33 éves férfi), fele-fele tulajdonban szeretne lakást vásárolni, de még nem tudják, hogy új vagy használt lakást. Nincs még gyerekük, de kettőt terveznek, így felmerülhet a csok igénybe vétele is. Van 6 millió forint önerejük és mindketten rendelkeznek állandó jövedelemmel, az egyik nettó 180 ezer forint munkabérrel, a másik egyéni vállalkozó nettó 250 ezer forint havi jövedelemmel. Tartozásuk nincs, lakáskasszájuk nincs. Nincs még konkrét lakás, így nem tudják a hitel összegét sem, arra kíváncsiak, hogy ilyen feltételekkel mekkora összegű hitelt kaphatnak, milyen futamidővel, milyen kamatozással? Kell-e biztosíték, vagy elég-e a jövedelem.

Összességében pozitív benyomásokat szereztünk - közölte a FEOSZ. Várakozni mindenhol kellett, illetve az is kiderült, hogy pénteken 12 órakor ne menjünk érdeklődni, mert hiába vannak nyitva 15 óráig a bankfiókok, már nem lesz elég ügyintéző. Azonban amikor már nem volt ügyintéző, ott is azonnal adtak névjegykártyát, hogy a következő munkanapon kit lehet keresni, kitől lehet időpontot kérni. Az is több helyen felmerült, hogy általános tájékoztatást bármelyik ügyintéző tud adni, de inkább a hitelezéssel foglalkozó kollégához irányítottak mindenkit, a pontosabb/szakszerűbb válaszok érdekében. Minimum 20-25 percig tartott egy-egy konzultáció, érdemben foglalkoztak a kérdésekkel, részletes tájékoztatást kaptak a FEOSZ munkatársai.

Mindenhol készítettek előzetes kalkulációt, akár több futamidő változatban, elhangzott, hogy feltétel az adott banknál vezetett folyószámla és legtöbbször a jövedelemnek oda kell érkeznie. A többféle részletes kalkulációt át is adták, hogy otthon is lehessen tanulmányozni. Adtak tájékoztatást a költségekről - közjegyzői díj, értékbecslés díja, takarnet díj - is, de ezek egy részét beszámítják, ha valóban létrejön a szerződés. Kötelező lakásbiztosítást kötni jelzáloggal érintett lakáshitelek esetében, de egyéb biztosítás megkötésére nem kötelezhetők a hitelfelvevők. A csok feltételrendszeréről, a beszerzendő dokumentumokról is mindent meg lehetett tudni, sőt a szükséges dokumentumok listáját is odaadták.

Érdekes módon minden helyen más és más dologra hívták fel kifejezetten az érdeklődők figyelmét. A Budapest Banknál azzal kezdődött a beszélgetés, hogy a meglévő önerőt nem érdemes egészében felhasználni a hitelhez, hiszen a megvásárolt lakás után vagyonszerzési illetéket kell majd fizetni. Ennek mértéke az ingatlan vételárának 4 százaléka, ami egy 25 millió forintos lakás esetében 1 millió forint, erre is kell tartalékolni. Minimum 20 százalék önerővel számolnak, maximum 80 százalék lehet a hitel összege. Specialitás az egyenlítő hitel, mely során megéri a bankszámlán pénzt tartani, mert bizonyos százalékát beszámítják, illetve kamatkedvezmények is széles körben rendelkezésre állnak. Devizahitel pedig nincs a kínálatban.

Az Erste Banknál a közszférás kedvezményre hívták fel kifejezetten a figyelmet, illetve arra, hogy a csok igénybe vétele új lakásnál éri meg a legjobban. Létezik egy törlesztési védelem biztosítás, mely természetesen nem kötelező, de érdemes lehet megkötni, hiszen keresőképtelenség esetén nyújt biztonságot. Külön hangsúlyozásra került, hogy az adásvételi szerződésnek meg kell felelnie a bank alaki követelményeinek, mely feltételeket a honlapjukon lehet megtalálni.

Az OTP Banknál a mobilbankár szolgáltatást hangsúlyozták, 5 millió forint feletti hitel esetén a mobil ügyintéző akár az ügyfél lakására is kimegy tájékoztatást nyújtani, egy előre egyeztetett időpontban, és csak a szerződéskötésre kell bemenniük a feleknek a bankba. És kifejezetten legjobb konstrukcióként az otthonteremtési hitelt ajánlotta az ügyintéző új lakás vásárlásra/építésre, 3 vagy több gyermekes család esetén.

A CIB Banknál telefonos ügyintézői tájékoztatásra hívták fel a figyelmet, amin keresztül minden fontos információhoz hozzá lehet jutni, illetve a honlapjukon is minden információ könnyen, érthető formában elérhető.

Az Unicredit Bank esetében az önerő meglétének nem volt akkor jelentősége, mint a meglévő jövedelemnek. A jövedelem alapján készült a kalkuláció a felvehető hitelösszeg nagyságáról különböző futamidők tekintetében. Felajánlották, hogy közvetítőt is igénybe lehet venni, valamint kihangsúlyozták az előzetes hitelígérvény lehetőségét, mely 6 hónapig érvényes és garantálja, hogy az alapján az abban foglalt feltételekkel megkapja a hitelt a fogyasztó.

Minden bank honlapján részletes információk találhatók, ezen kívül az MNB is többféle összehasonlító oldallal segít választani a hitelek közül.

Fontos azt is tudni, hogy jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló MNB-rendelet meghatározza, hogy amennyiben az ügyfél, illetve adóstársak esetén az ügyfelek összesített igazolt havi nettó jövedelme alacsonyabb, mint négyszázezer forint, akkor a törlesztőrészlet nem lehet több mint, az összesített nettó jövedelem 50 százaléka, míg négyszázezer forint feletti jövedelem esetén a 60 százaléka - írta a FEOSZ.

(Képünk illusztráció. Forrás: Erste Bank)

HOZZÁSZÓLÁSOK