Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyar Posta Zrt. az ügyféligényekre reagálva, a gyorsabb és rugalmasabb kiszolgálás érdekében csekkbefizető automatákat állít üzembe jövő év elején több forgalmas postán és bevásárlóközpontban - az automatákat a T-Systems Magyarország Zrt. szállítja. A projekt célja, hogy az ügyfelek tágabb időintervallumban tudják elérni ezt a szolgáltatást - jelentette be Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója. Az automaták telepítése 2015. elején kezdődik el. Az első ütemben Budapesten és az agglomerációban, illetve a nagyvárosokban telepítenek csekkek feladására szolgáló automatát, de számuk - az igénybevételtől függően - folyamatosan nőhet. Az első 20 automata pontos helyszínét januárban közlik majd.

Mindez összességében nettó 136 milló forintos beruházást jelent, amiben benne van az automaták, a szoftverfejlesztés és az alkatrésztámogatás költsége is.

Az az igénybevételtől függ, hogy mekkorára bővítik a hálózatot, de jövőre mindenképp 20 fölé vinnék a számot. Ez - fogalmazott Szarka Zsolt - lehet 100-150 is, de akár - ha van rá igény - 500 darabot is rendelhetnek a T-Systemstől.

Kártyával most, készpénzzel talán később

Az automatákon bankkártyával történik a csekkek fizetése, amely kártyás vásárlási tranzakciónak minősül. (Jelenleg a postai bankkártyás csekkfeladás készpénzfelvételnek számít, ezért drága, viszont már folyik a POS-terminálok cseréje, így 2015 első negyedétől a postai csekkbefizetés már kártyás vásárlásnak minősülhet.)

A vezérigazgató nem zárta ki, hogy a jövőben készpénzfizetésre alkalmas csekkautomaták is megjelennek majd a Posta szolgáltatásai között. Hozzátette: még 2015-ben képessé teszik a kártyás csekkautomatákat arra, hogy a kézzel kitöltött csekkeket is be tudják olvasni - az induláskor a gépi kiállításúakat tudja kezelni.

Arra a kérdésre, hogy összekötik-e csekkautomatákat a Posta résztulajdonában álló Díjnet Zrt.-vel, a vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy eltérő ügyfélkörről van szó. Az automatákkal az internetes ügyintézésben kevésbé otthonos fogyasztókat célozzák meg, a számlafizetés komplex, hosszabb folyamatát nem volna célszerű az automatákra terelni.

Szarka Zsolt
Kép: Napi.hu

Így kell használni a csekkautomatát

Az Általános Szerződési Feltételek elfogadását követően - ezt az érintőképernyőn lehet megtenni - be kell helyezni a csekkeket az automatába, amely leolvassa a rajta szereplő adatokat és az összegek jóváhagyása után meg kell nyomni a fizetés ikont. Ezt követően be kell helyezni a POS terminálba a bankkártyát - az érintés nélküli fizetés a későbbi tervekben szerepel.A fizetési tranzakció után az automata bizonylatot nyomtat, amely hitelesen igazolja a csekk befizetését. Az automatán keresztül egy fizetési művelettel 290 000 forint értékben maximum öt csekk adható fel. A tranzakciót követően az adatok - ugyanúgy, mint a postán befizetett csekkek esetében - a Magyar Posta Elszámoló Központjába kerülnek, elszámolásuk itt történik.

Időt spórolnak

Az automata bevezetésének célja, hogy az ügyfelek gyorsan, sorban állás nélkül tudják intézni befizetéseiket a postákon, az ügyintézők pedig egyéb postai, valamint pénzügyi és befektetési szolgáltatásokkal tudjanak foglalkozni - közölte korábban a társaság. A forgalmasabb közlekedési csomópontok közelében és az üzletházakban elhelyezett automaták esetében pedig az elsődleges cél, hogy a posták nyitvatartási idejét követően is elérhető legyen ez a szolgáltatás.

A Posta más módon is igyekszik a csekkes ügyfélkör kedvére tenni. Az idén ősszel bevezették az iCsekk mobilalkalmazást, amelynek segítségével a QR-kóddal ellátott csekkeket kényelmes, készpénzkímélő módon tudják befizetni az ügyfelek nyitva tartási időtől és helyszíntől függetlenül, okostelefonjuk segítségével. A Magyar Posta 2015. január 1-jétől a sárga és fehér csekkeken (a teljes kitöltésű, gépi nyomtatású, minden információval, adattal ellátott csekkek esetében) a csekkelőállítók számára kötelezővé teszi a postai QR-kód megjelenítését, így várhatóan egyre többen térnek át erre a fizetési módra.