Szokott sárga csekket feladni? Ilyet még nem látott!

A forgalmasabb közlekedési csomópontok közelében, nagyobb postákon és az üzletházakban telepít csekkbefizető automatákat a Magyar Posta, első körben Budapesten, az agglomerációban és a nagyobb városokban. Ma azt is megmutatták, hogy néz ki, hogy működik a készülék, ami később a kézzel kitöltött csekkeket is kezelni tudja majd.
Napi.hu, 2014. december 17. szerda, 10:27
Fotó: Napi.hu

Magyar Posta Zrt. az ügyféligényekre reagálva, a gyorsabb és rugalmasabb kiszolgálás érdekében csekkbefizető automatákat állít üzembe jövő év elején több forgalmas postán és bevásárlóközpontban - az automatákat a T-Systems Magyarország Zrt. szállítja. A projekt célja, hogy az ügyfelek tágabb időintervallumban tudják elérni ezt a szolgáltatást - jelentette be Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója. Az automaták telepítése 2015. elején kezdődik el. Az első ütemben Budapesten és az agglomerációban, illetve a nagyvárosokban telepítenek csekkek feladására szolgáló automatát, de számuk - az igénybevételtől függően - folyamatosan nőhet. Az első 20 automata pontos helyszínét januárban közlik majd.

Mindez összességében nettó 136 milló forintos beruházást jelent, amiben benne van az automaták, a szoftverfejlesztés és az alkatrésztámogatás költsége is.

Az az igénybevételtől függ, hogy mekkorára bővítik a hálózatot, de jövőre mindenképp 20 fölé vinnék a számot. Ez - fogalmazott Szarka Zsolt - lehet 100-150 is, de akár - ha van rá igény - 500 darabot is rendelhetnek a T-Systemstől.

Kártyával most, készpénzzel talán később

Az automatákon bankkártyával történik a csekkek fizetése, amely kártyás vásárlási tranzakciónak minősül. (Jelenleg a postai bankkártyás csekkfeladás készpénzfelvételnek számít, ezért drága, viszont már folyik a POS-terminálok cseréje, így 2015 első negyedétől a postai csekkbefizetés már kártyás vásárlásnak minősülhet.)

A vezérigazgató nem zárta ki, hogy a jövőben készpénzfizetésre alkalmas csekkautomaták is megjelennek majd a Posta szolgáltatásai között. Hozzátette: még 2015-ben képessé teszik a kártyás csekkautomatákat arra, hogy a kézzel kitöltött csekkeket is be tudják olvasni - az induláskor a gépi kiállításúakat tudja kezelni.

Arra a kérdésre, hogy összekötik-e csekkautomatákat a Posta résztulajdonában álló Díjnet Zrt.-vel, a vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy eltérő ügyfélkörről van szó. Az automatákkal az internetes ügyintézésben kevésbé otthonos fogyasztókat célozzák meg, a számlafizetés komplex, hosszabb folyamatát nem volna célszerű az automatákra terelni.

Szarka Zsolt
Napi.hu
Magyarországon továbbra is a csekkes befizetés a legnépszerűbb számlakiegyenlítési mód: a lakosság több, mint 70 százaléka postai csekkel fizeti számláit, ami évente több mint 200 millió befizetést jelent. Ez a szolgáltatás a Posta egyik alaptevékenysége, az árbevétel mintegy ötödét adja.

Időt spórolnak

Az automata bevezetésének célja, hogy az ügyfelek gyorsan, sorban állás nélkül tudják intézni befizetéseiket a postákon, az ügyintézők pedig egyéb postai, valamint pénzügyi és befektetési szolgáltatásokkal tudjanak foglalkozni - közölte korábban a társaság. A forgalmasabb közlekedési csomópontok közelében és az üzletházakban elhelyezett automaták esetében pedig az elsődleges cél, hogy a posták nyitvatartási idejét követően is elérhető legyen ez a szolgáltatás.

A Posta más módon is igyekszik a csekkes ügyfélkör kedvére tenni. Az idén ősszel bevezették az iCsekk mobilalkalmazást, amelynek segítségével a QR-kóddal ellátott csekkeket kényelmes, készpénzkímélő módon tudják befizetni az ügyfelek nyitva tartási időtől és helyszíntől függetlenül, okostelefonjuk segítségével. A Magyar Posta 2015. január 1-jétől a sárga és fehér csekkeken (a teljes kitöltésű, gépi nyomtatású, minden információval, adattal ellátott csekkek esetében) a csekkelőállítók számára kötelezővé teszi a postai QR-kód megjelenítését, így várhatóan egyre többen térnek át erre a fizetési módra.

Így kell használni a csekkautomatát
Az Általános Szerződési Feltételek elfogadását követően - ezt az érintőképernyőn lehet megtenni - be kell helyezni a csekkeket az automatába, amely leolvassa a rajta szereplő adatokat és az összegek jóváhagyása után meg kell nyomni a fizetés ikont. Ezt követően be kell helyezni a POS terminálba a bankkártyát - az érintés nélküli fizetés a későbbi tervekben szerepel.
A fizetési tranzakció után az automata bizonylatot nyomtat, amely hitelesen igazolja a csekk befizetését. Az automatán keresztül egy fizetési művelettel 290 000 forint értékben maximum öt csekk adható fel. A tranzakciót követően az adatok - ugyanúgy, mint a postán befizetett csekkek esetében - a Magyar Posta Elszámoló Központjába kerülnek, elszámolásuk itt történik.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gadam0114, 2014.12.17 19:47

@VoIe: Itt is van csekk , és sok mindent fiztnek csekken, pl nekem épp kiküldték az 50 eurós gyorshajtás büntetést, de bemegy az ember a bankba, beteszi a kártyáját, a csekket, és be van fizetve...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.12.17 17:19

@bnyuszi:
Nem ismerem az Erste próbálkozását, nem találkoztam vele, sőt szerencsére évek óta csekkel sem nagyon. Nyilván a kp fizetési hiány, amíg meg nem oldják (őszintén szólva nem értem miért nem lehet egyben kivitelezni) valóban problémát jelent.

Viszont a Posta indirekt módon megteheti hogy ilyen automatákra tereli az embereket, elég ha a nagyobb postákon megnyújtja a várakozási időt a sorok priorításának változtatásával.

A Prinz féle csodát sem ismerem, valószínűleg nem ruháznék be rá, de nyilván a célja hogy a pénztáros megkímélje a csekkel való szórakozástól, míg a vonalkódot egyszerűen csak lehúzza mint egy terméket ami a blokkra kerül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2014.12.17 16:46

2014 -ben meg mindig sargacsekk Mo -on :DD

Itt a hulye rogyadozo imperialista nyugaton barmit elintezek 2 perc alatt a szamitogepnel, nem kell postara maszkalni. Legroszabb esetben, ha valaki nem akar neten keresztul fizetni, akkor kuldenek egy szamlat, amit barmelyik bankfiokban be lehet fizetni.
Sargacsek... persze... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bnyuszi, 2014.12.17 16:41

@rw2: Korábban talán az ERSTE próbálkozott ilyennel, ATM-hez volt toldva egy sárgacsekk olvasó. Talán postákon és bankfiókokban volt. Érdektelenség miatt lefújták.
Szvsz a sárga csekket befizetők halmaza és a kártyával rendelkezők halmaza az elég kicsi. Akinek kártyája van, az nem vacakol sárga csekkel. Ezeknek az automatáknak talán akkor lesz értelme, ha kp.vel is lehet majd fizetni.

De Princz féle automatákon még jobbat derültem: bedugod a sárga csekket, kinyomtat egy qr?vonal kódot, amit odaadsz a teszkós pénztárosnak a fizetésnél és azt is kifizeted ott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.12.17 14:23

@gigabursch: Már miért lenne zsákutca? Az ügyfeleknek gyorsabb egyszerűbb a csekkbefizetés, a Postának olcsóbb az üzemeltetés. Én a levélfeladást is már rég automatizáltam volna. A Posta régi szolgáltatásstruktúráját megtartani zsákutca, nem a fejlesztés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html