Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az azonnali fizetési rendszer 2019. július 1-i elindulása nyomán az év minden napján, 24 órában, legfeljebb 5 másodperc alatt lehet majd átutalásokat teljesíteni úgy, hogy lehetőség lesz a hosszú számlaszámok helyett a kedvezményezett más azonosítóját - például mobiltelefonszám, e-mail cím - megadni.

Számos fejlesztés van folyamatban, amely biztonságossá teszi az azonnal utalást megoldást: be lehet majd állítani, mint az érintőkártyás fizetésnél, hogy bizonyos összeghatár mellett az elfogadáshoz kódot kelljen megadni. Az ugyanakkor már indulástól garanciális elem, hogy a fizetési kérelem teljesítése a fogyasztó jóváhagyásához van kötve - mondta Selmeczi-Kovács Zsolt a lapnak.

A Giro Zrt. vezérigazgatója szerint a fizetési kérelem egyik nagy előnye, hogy segítségével a jövőben gyorsabban, egyszerűbben lehet majd fizetni a közüzemi számlákat. A szolgáltató ugyanis fizetési kérelmet küldhet a számlaösszeg erejéig, s a fogyasztó ezt adott pillanatban jóváhagyhatja. Ez a megoldás visszaad valamit abból az előnyből, amit a fogyasztók szerint a sárga csekk élvez a csoportos beszedéssel (csob) szemben: azt, hogy a fogyasztó döntése az, mikor fogadja el a fizetési kérelmet. A megoldás olcsóbb lesz a szolgáltatóknak is, hiszen ma még a csob-kezdeményezések 5,2 százalékát fedezethiány miatt elutasítják, azt a szolgáltatónak időről időre be kell nyújtania.

Bár ez a megoldás várhatóan nem iktatja ki a sárga csekket, de a csobnál nagyobb riválisa lehet a postai csekken történő fizetésnek - véli a vezérigazgató.

A csob-forgalom pedig alig növekszik: a megbízások száma negyedévente 9-10 millió között mozog, az idei második negyedévben 113 milliárd forintot fizettek ezen a módon Magyarországon. Az azonnali átutalás várhatóan kedveltebb megoldás lesz. Emellett az évi 3-3,5 milliárd készpénzes tranzakció jelentős részét átvinnék az i a nemzetgazdaságilag sokkal olcsóbb elektronikus fizetési területre. A remények szerint középtávon a mostani 870 millió elektronikus fizetési tranzakció száma megduplázódik majd, ez pedig jelentős bevételt generálhat a szolgáltatóknál.