Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált vegyipari laboratóriuma 15 tusfürdő, 15 hajbalzsam és 12 epiláló krém ellenőrzését végezte el. A vizsgálat célja az volt, hogy segítséget nyújtson a vásárlóknak a biztonságos termékek kiválasztásában.

A kozmetikai termékeknél fontos szempont a mikrobiológiai tisztaság. A tusfürdők és a hajbalzsamok esetében a tisztító hatást és habzóképességet értékelték. A laboratórium vizsgálta a bőrbarát kémhatást is, mivel a magas pH érték bőrproblémákat okozhat. A hajbalzsamoknál a haj selymességét biztosító anyagtartalom mellett a címkén vállalt, valamilyen összetevőtől való mentességet is ellenőrizték.

Az epiláló készítmények esetén a krém felvitelére szolgáló spatulát, a terméken megnevezett védő, hidratáló, regeneráló összetevőket, a mellékelt ápolókrémet vagy balzsamot értékelték. A vásárlók szempontjából nem közömbös a termék csomagolásának megfelelő zárhatósága sem, így mindhárom termékcsoportnál vizsgálták ezt a szempontot is.

Az elmúlt évek folyamatos ellenőrzései meghozták az eredményüket, a szépségápolási termékek laboratóriumi vizsgálata után nem volt szükség fogyasztóvédelmi hatósági intézkedésre, mivel az ellenőrzött termékek kivétel nélkül megfelelőnek bizonyultak. - kommentálta az eredményeket Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Az ellenőrzött termékek listája és vizsgálatuk eredménye ide kattintva érhető el.