Szól a rádió - ha kell pénz nélkül is

Bár rádiós berkekben naponta használatos fogalom a közösségi rádió megnevezés, az 1995-től hatályos médiatörvény nem ismer ilyet. A jogszabály a nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatók elnevezést alkalmazza.
Novák Csaba, 2009. augusztus 5. szerda, 08:15
Fotó:

Bár a közösségi célok köré csoportosuló műsorszolgáltatók ennek ellenére termelhetnek nyereséget, azt kötelesek visszaforgatni a rádió üzemeltetésébe, jóllehet nagyon kevés példa van nyereséges közösségi rádióra.

Az 1992-ben alakult, ma negyven regisztrált taggal működő Szabad Rádió Magyarországi Szervezete szerint a gazdasági folyamatok hatása alól a szabad rádiók sem vonhatják ki magukat. A nonprofit rádiózás mindig az anyagi presztízs legalján állt, ezért sínylik meg leginkább a gazdasági visszaesést - mondta a Napinak Csabai Gábor, a szervezet egyik ügyvivője, a Tilos Rádió ügyvezetője.

Véleménye szerint a recesszió miatt szigorodó pályázati feltételekkel és keretösszegekkel kell számolniuk a nonprofit adóknak. Ezt a véleményt Cserháti Ákos, a működését teljes egészében pályázati forrásokból finanszírozó Civil Rádió ügyvezetője is osztja. A pénz mindig a legegyszerűbb megoldás mindenre, de attól, hogy nincs, még lesz rádió - véli Cserháti.

A kis, közösségi rádiók számára 2007 előtt nem állt rendelkezésre elkülönített támogatási keretösszeg - tudtuk meg Dömény Pétertől, az Országos Rádió és Televízió Testülethez (ORTT) tartozó Műsorszolgáltatási Alap igazgatójától. Részvételük a pályázati rendszerben korábban nem is volt jelentős.

A működési költségeket finanszírozó úgynevezett rezsipályázaton a közösségi adók mintegy 21 millió forint támogatást célozhattak meg, s bár valamennyi résztvevő nyert is, végül csupán 14,4 millió forintot osztottak ki. A műszaki eszközök fejlesztésére ugyanebben az esztendőben több mint 91 millió forint állt rendelkezésre, azonban az elnyert támogatások összértéke ugyancsak 14,4 millió körül alakult.

Bár több rádiónál is panaszkodtak arra, hogy az utóbbi évek pályázatain nem kapják meg a kért összeget az alaptól, Dömény elmondta: a keretösszegek az egyes pályázati fordulókban kimerülhetnek. Arra is van példa, hogy a pályázatokat elbíráló bizottság túlzónak tart egyes támogatási kérelmeket. A rádiók számára tavaly elkülönített 175 millió forintos pályázati keretből mintegy 100,5 milliót osztottak ki, az idén rendelkezésre álló 137 millió forintból eddig 95 milliót ítéltek oda a rádióknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dj krupszkaja, 2009.08.05 09:18

A címet maximálisan alátámasztja a hazai közösségi rádiók legújabb, és épp e napokban futó legnagyobb közös vállalkozása: a Taliándörögdi Fesztiválhoz kapcsolódóan helyi rádiót üzemeltetnek közös stábbal, közös technikával, közös menedzseléssel, "Közös Hullámhossz" néven. Az adás fogható az FM 96,5 MHz-en helyben ill. interneten a http://stream.tilos.hu/tilos-external.m3u linken (mely megtalálható a www.szabadradio.hu oldalon ill. az egyes rádiók honlapjain is). Műsorában élő interjúk és remek hangulatú stúdiókoncertek váltják egymást szabadrádiós DJ-k szettjeivel ill. színpadi koncertközvetítésekkel, sőt olykor kísérleti műfajok is helyet kapnak, mint helyben születő meseimprovizáció (gyererekkel és felnőttekkel is), experimentális szöveg-zenei mixek, élő hangjátékok, felolvasások különös effektek alákeverésével, stb. A rádió működtetése fantasztikus workshop és csapatépítő tréning is egyúttal, melyben a hallgató is jól jár: egy végtelenül sokszínű, tartalmas és a fesztivál egészét (helyi történetekkel együtt) leképező hangfolyamot kap 10 napon keresztül - érdemes odatekerni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html