Hamarosan eldől, megmenekül-e a magyar milliárdos gyára

A Fővárosi Törvényszék elnöke engedélyezte , hogy a bírósági szünet alatt jogerős döntést hozzanak Bige László szolnoki kénsavgyárának azonnali újraindulásáról - tudta meg a Népszava.
Domokos László, 2019. augusztus 1. csütörtök, 09:59
Fotó: Napi.hu

A Fővárosi Törvényszék elnöke helyt adott a Bige Holding Kft. mint felperes soron kívüli eljárásra vonatkozó kérelmének. A hatályos jogszabály alapján a soronkívüliség az eljárást kiveszi a rendes ügymenetből, vagyis a fellebbezésről az augusztus 20-ig tartó ítélkezési szünet alatt döntés születhet - közölte a bíróság sajtótitkársága a napilappal.

Márpedig Bige László nagyvállalkozó-milliárdos alighanem e döntéstől teszi függővé, hogy végleg bezárja-e az egységet. A szolnoki kénsav-, kriolit- és műtrágyagyártó telepen tavaly novemberben a rendőrség több száz fővel razziázott, idén májusban pedig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - különböző, a kénsavgyárban tapasztalt visszásságokra hivatkozva - azonnali hatállyal megtiltotta annak működését.

A társaság ennek eleget tett, de a döntést bíróságon támadta meg. A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ennek helyt adott, ám a katasztrófavédelem fellebbezést nyújtott be. A másodfokú döntés átcsúszott a július 15-től kezdődő ítélkezési szünetre.

Kétszázötven ember várja az újraindítást. Köztük van olyan, aki már 40 éve dolgozik itt - nyilatkozta nemrégiben a vállalkozó. Így a milliárdos-üzletember második hónapja fizeti az emberek munkabérét, miközben áll a gyár, szállítási kötelezettségeinek nem tud eleget tenni. A szolnoki gyárban készülnek ugyanis a Genezis műtrágyák, az üzem éves kapacitása 140 ezer tonna. Az üzem a komplex - foszfort és káliumot, illetve nyomelemeket is tartalmazó - műtrágyák gyártásában és kereskedelmében játszik szerepet.

A szolnoki gyárat korábban működtető Tiszamenti Vegyiműveket (TVM) 1997-ben a Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. privatizálta, majd 2004-ben beolvadással megszűnt, azóta Bige Holding Kft.-ként működik tovább.

Bige László - aki a 2019-es becslés szerint 170 milliárd forint vagyonnal az ötödik leggazdagabb magyar - nemcsak a szolnoki üzem, hanem a péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa is. A nagyvállalkozó a szolnoki üzem működésének felfüggesztése mögött egy nyilatkozatában "oligarchikus maffiatámadást" sejtett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2019.08.01 11:41

Tökös gyerek. Az a ritka kivétel, aki fideszes körből kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot, a hozzá járó fenyegetéssel, és mégsem hódolt be.
Nem úgy mint a többség. Egy közeli ismerősömtől hallottam, hogy egy céggel való évtizedes szerződéses kapcsolatuk megszünt, mert a cégtulajt szintén megzsarolták egy ilyen "ajánlattal", de ő nem mert nemet mondani.
Nem ezt nevezik dél-amerikai típusú féldiktatúrának?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html