Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fővárosi Törvényszék elnöke helyt adott a Bige Holding Kft. mint felperes soron kívüli eljárásra vonatkozó kérelmének. A hatályos jogszabály alapján a soronkívüliség az eljárást kiveszi a rendes ügymenetből, vagyis a fellebbezésről az augusztus 20-ig tartó ítélkezési szünet alatt döntés születhet - közölte a bíróság sajtótitkársága a napilappal.

Márpedig Bige László nagyvállalkozó-milliárdos alighanem e döntéstől teszi függővé, hogy végleg bezárja-e az egységet. A szolnoki kénsav-, kriolit- és műtrágyagyártó telepen tavaly novemberben a rendőrség több száz fővel razziázott, idén májusban pedig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - különböző, a kénsavgyárban tapasztalt visszásságokra hivatkozva - azonnali hatállyal megtiltotta annak működését.

A társaság ennek eleget tett, de a döntést bíróságon támadta meg. A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ennek helyt adott, ám a katasztrófavédelem fellebbezést nyújtott be. A másodfokú döntés átcsúszott a július 15-től kezdődő ítélkezési szünetre.

Kétszázötven ember várja az újraindítást. Köztük van olyan, aki már 40 éve dolgozik itt - nyilatkozta nemrégiben a vállalkozó. Így a milliárdos-üzletember második hónapja fizeti az emberek munkabérét, miközben áll a gyár, szállítási kötelezettségeinek nem tud eleget tenni. A szolnoki gyárban készülnek ugyanis a Genezis műtrágyák, az üzem éves kapacitása 140 ezer tonna. Az üzem a komplex - foszfort és káliumot, illetve nyomelemeket is tartalmazó - műtrágyák gyártásában és kereskedelmében játszik szerepet.

A szolnoki gyárat korábban működtető Tiszamenti Vegyiműveket (TVM) 1997-ben a Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. privatizálta, majd 2004-ben beolvadással megszűnt, azóta Bige Holding Kft.-ként működik tovább.

Bige László - aki a 2019-es becslés szerint 170 milliárd forint vagyonnal az ötödik leggazdagabb magyar - nemcsak a szolnoki üzem, hanem a péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa is. A nagyvállalkozó a szolnoki üzem működésének felfüggesztése mögött egy nyilatkozatában "oligarchikus maffiatámadást" sejtett.