Szórja a pénzt az MNB: főleg NER-közeli cégek pályáznak rá

Csaknem 22 milliárd forintot már elköltött a jegybank a Növekedési kötvényprogramban, de a 300 milliárdos keretből még futja bőven. A hosszútávú olcsó finanszírozásra Mészáros Lőrinc, Garancsi István és Tiborcz István cégei is pályáznak.
Herman Bernadett, 2019. október 11. péntek, 15:55
Fotó: MTI Fotó

Ráugrott a vállalati kötvényekre a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A Növekedési kötvényprogram (NKP) keretében eddig 21,7 milliárd forintnyi hitelpapírt vásárolt: szeptember 16-án a Pannonia Bio Zrt. 7,5 milliárd forint értékű kötvényét jegyezte le, majd szeptember 20-án a Mol Nyrt. által kibocsátott hitelpapírokból is megvett 14,2 milliárdnyit.

Kimaxolta a lehetőséget

Van még pénz kötvényekre, a programban összesen 300 milliárd forintot költhet el a jegybank úgy, hogy vállalatcsoportonként nem mehet 20 milliárd forint fölé. Az is korlátozza a lehetőségeit, hogy a kibocsátás során legfeljebb az értékpapírok felét vásárolhatja meg, amit eddig meg is tett. A Pannonia Bio ugyanis 15 milliárd forintnyi kötvényt dobott a piacra, a Mol pedig 28,4 milliárdnyit.

Azzal, hogy a jegybank is vásárolt ezekből a kötvényekből, jóval olcsóbban juthattak forráshoz a cégek, mintha pusztán piaci vásárlókra hagyatkoztak volna. A Pannonia Bio például 2,44 százalékos hozammal adta el a tízéves értékpapírjait, a Mol pedig alig 1,9 százalékossal. Ezek nagyon jó értékek, hiszen a magyar állam most csütörtökön 1,87 százalékos átlaghozammal adott el tízéves kötvényeket. A jegybank, ha úgy dönt, a másodpiacon is vásárolhat még a vállalati értékpapírokból, de egy sorozatból legfeljebb a kötvények 70 százaléka lehet a birtokában.

Bővül a lista

Ahhoz, hogy egy cég olcsón kapjon hosszú távú finanszírozást a kötvényprogramban, egy hitelminősítőnél minimum B+ besorolást kell szereznie. A program népszerű, a jegybank honlapján közzétett lista szerint az elmúlt hetekben 19 cég szerezte meg a szükséges minősítést. Ezek között nincs ott a Mol, az olajipari cég ugyanis évek óta folyamatosan minősítteti magát, a Fitch-nél és a Standard & Poor'snál is BBB- a besorolása stabil kilátással.

A jegybank oldalán lévő lista tovább bővülhet még, a 4iG (ahol a főtulajdonos Jászai Gellért) közgyűlése is nemrég megszavazta, hogy a cég legfeljebb 30 milliárd forint értékben hitelpapírokat bocsáthasson ki, és részt vegyen az MNB-s programban. Mészáros Lőrinc tőzsdei cége, az Opus Global is pályázik az MNB pénzére. Ott vannak a listán más prominens vállalkozók érdekeltségei is. Csányi Sándor OTP-s elnök-vezérigazgató élelmiszeripari vállalkozásai, a Bonafarm és a Pick Szeged.

NER-közeli cégek

Feltűnően sok az MNB-s pénzre pályázó cégek között a Fidesz-közeli vállalkozás, mint például a Garancsi Istvánhoz köthető Market Építő, és a Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna-Aszfalt, vagy a debreceni Bárány Lászlóhoz köthető Baromfi Coop. Ott van a kötvényprogramos cégek között az a B+N Referencia Zrt. takarítócég is, amely mögött Rogán Antal miniszterelnöki kabinetirodát vezető minisztert és Tombor Andrást sejtik.

Az ingatlanüzletben érdekelt Appeninn szintén beszáll a programba, amelyben szintén van érdekeltsége Mészáros Lőrincnek az Opus Global révén, de Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István is részvényes BDPST Zrt. révén, sőt most szerzett még nagyobb pakettet a cégben Mészárostól.

Az NKP-ba hitelminősítést szerzett cégek
Vállalat neveVállalat minősítésaFedezetlen kötvény minősítése
Alteo Nyrt.BB+BBB-
Market Építő Zrt.BB-BB
Unix Autó Kft.BB-BB-
Wingholding Zrt.BBBBB-
Opus Global Nyrt.BBBBB-
Pannonia Bio Zrt.BB+BB+
Proform Zrt.B+BB-
Bonafarm CsoportBB-BB-
Pick Szeged Zrt.BB-BB-
Duna Aszfalt Kft.BB-BB
Masterplast Nyrt.B+B+
Cordia International Zrt.BBBB
TIGÁZ Földgázelosztó Zrt.BB+BB+
AutoWallisB+B+
Baromfi-Coop Kft.BB-BB-
Appeninn Holding Nyrt.B+BB-
B+N Referencia Zrt.B+B+
Marso Kft.BB-BB
LP Portfolio KftB+BB-
Mol Nyrt.BBB-BBB-
Forrás: MNB, Napi.hu

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2019.10.12 15:24

Sajnos csak nem úgy szórja, mint a Nap a sugarait, vagyis mindenkit melegítenek a napsugarak, ellentétben a "NER szórásával"!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2019.10.12 09:09

-Új pénznemünk: a krumpli. (Volt már 1 tocsik, 1 kulcsár, 1 princ - az egészbanklopásnál).
A Rózsa Sándor Magyar Nemzeti Bank bezúzza összes forintbankóját és pincéit krumplival tölti föl.
-Brazil bororo népmese: a szegénylegény egy szem búzát kakasra cserél, majd azt egy disznóra, a disznót egy ökörre...
Brazil népmese? Magyar! A legény meg egy szegény gázszerelő...OPEvárosahegyen ORSZÁGOS PECH ÉS BALEKSZÖVETSÉG (OPeBaSzö)
-Magyarország hegyen épült város ? mondta, miután lenézett irodája teraszáról, a várból, Pestre. -Mutassuk meg, milyen a magasabb rendű élet és a keresztény szabadság!
A győri polgármester megmutatta.
Hogy én eddig mekkora tévhitben éltem!
-Nem példaértékű. - mondta a nagyasszony.
Persze, a példaértékű az, ha úgy csinálják, hogy az ne pattanjon ki!
-S. képviselő (ne tanuld meg a nevét) sem példaértékű: rossz címre adta le a 20 millió kenőpénzt. Példaértékű: azt kendd meg, akit kell!
-A győri olimpikon, tekintve a lányok számát, úgy látszik, új olimpiai ágban állított föl rekordot.
-?Olimpikon?? Másik tévhitem!
Úgy tűnik, ma már ez inkább nemzeti propaganda, drog, csalás és sikkasztás.
-Ahogy a Biblia új kiadását lapozgattam, nem kis meglepetésemre ezt találtam:
SODOMA ÉS GOMORA ÉS GYŐR (Móz.I.18.20)
-Kpecér, de nem hazaáruló! - így az egyik fideszes.
Lopott jószág, magyar föld árulása az Audinak ?iparfejlesztési segítség?; magyar állampolgárság árulása külföldieknek, pénzért, pedig az EU árulása, mert az új ?magyarok? úgyis húznak Nyugatra.
-Betiltják a Civil Rádiót, mert kevés magyar nótát sugároz.
Hát mért nem adják le neves politikusaink kedvenc dalait:
Orbán: Én vagyok a falu rossza egyedül
Nem vagyok én már, aki voltam
Borkai: Minek a szőke én nékem,
Hogyha a barnát szeretem?
Rogán: Hogyha ír majd édesanyám
Szijjártó: Egy kicsi ház van a domb tetején
Hende Cs.: Ki a huszár, ha én nem
Kósa L.: Nem loptam én életembe'
Csak egy csikót Debrecenbe'
Simicska: Nem én lettem hűtlen hozzád,
Te csaltál meg engem.
-Übereli Brandenburg-ot: ott a házaktól csak 1000 méterre lehet szélkereket telepíteni, nálunk Pesttől 300 km-re (Ausztriában).
-Örök titoktartásra kötelezik a tanárokat, mire ők virágnyelvre tértek át: Bizony, gyerekek, a pásztorok fizetése István király alatt alig 100 ezer tallér volt, ebből hogy vehettek zöldséget, tüzelőt, gatyát? Össze is gyűltek a vár alatt protestálni, de a király lekiabált hozzájuk: Takarodjatok, mert azt is elveszem tőletek!
-A 81 méterre lemerülő magyar hölgy világbajnok lett.
Bakfitty! Próbáljon meg ellenzéki polgármester lenni!
-Évek óta nevezem a kelenföldi vasútállomást múzeumnak: 100 év óta semmi változás. De most: az épület kiürítve - tényleg múzeumnak rendezik be! (Feleségem: Hagyd abba a jövendölést, mert minden bejön!)
-A ?Mindszenty József Bíboros? tér nekem nem tetszik.
Legyen a neve ?Ej Mi A Kő Tyúkanyó Kend? tér.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2019.10.12 02:47

........., a légkondi nélküli 3-as metróval egyetemben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2019.10.12 01:11

Tarlós pedig húzzon el Budapestről, viheti az összes kivágott fát magával!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2019.10.12 00:57

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html