Szorosan figyelik a dohánytermékeket - 4 milliárdba kerül mindez

Közbeszerzési eljárást indított a dohánytermékek nyomon követési rendszerének kialakítására az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt., a beszerzés becsült értéke 4 milliárd forint - írja az MTI.
K. Kiss Gergely, 2019. február 5. kedd, 18:50
Fotó: Napi.hu

A zrt. közleménye szerint ugyanis a Magyarországon forgalomba kerülő dohánytermékek egyedi azonosító kódokkal történő ellátásához a dohánypiaci szereplők - kódkibocsátó, gyártók, nagykereskedő, kiskereskedők - által közösen használt informatikai rendszer beszerzésére és üzemeltetésére van szükség.

A társaság felidézte: az Európai Bizottság 2019 májusától - több ütemben - az Európai Unió valamennyi tagállamának előírja a dohánytermékek - cigaretta, fogyasztási dohány, szivar, szivarka - nyomon követési rendszerének alkalmazását, amelynek bevezetésével az EU területén kereskedelmi forgalomban lévő valamennyi dohánytermék értékesítési láncát figyelhetik meg.

A rendszer lényege, hogy minden, az EU területén gyártott és oda behozott gyártmányt egyedi azonosítóval jelölnek meg és biztonsági elemmel látnak el, ennek segítségével láthatóvá válik a termékek mozgása a legális ellátási láncon belül a gyártástól a kiskereskedelmi forgalomba kerülésig.

A rendszer határidőben történő bevezetése érdekében Magyarország az elsők között csatlakozott azokhoz tagállamokhoz, amelyek közbeszerzés útján kívánják végrehajtani az EU előírásait - közölte a zrt.

Az uniós irányelv értelmében cigaretta és cigarettadohány esetén 2019. május 20-ától, az egyéb dohánytermékeknél pedig 2024. május 20-ától kell alkalmazni a dohánytermékek nyomon követésére és biztonsági elemeire vonatkozó uniós szabályozást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.05 20:44

Újabb uborka-görbületet találtak maguknak a brüsszeli bohócelvtársak.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

babmami, 2019.02.05 20:21

Nincs értelme a nyomkövetőnek, hiszen az olcsó cigit inkább behozzák, amin nincs nyomkövető nem is lesz, a nyomkövetős nem kell senkinek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html