Kaszinók, média, vendéglátás - Andy Vajna a nemzetközi filmvilágon túl Magyarországon is igen komoly nyomot hagyott maga után. Mintegy 30 hazánkban bejegyzett vállalkozás köthető a nevéhez, és ezek között szép számban vannak igazi nagy vállalkozások is - derül ki az Opten összessítéséből.

A legnagyobb befolyása a hazai gazdaságra és társadalomra a média érdekeltségeinek köszönhető. A TV2 Csoport mind gazdaságilag, mind politikailag igen jelentős szereplőnek számít jelenleg is. Emellett a nyomtatott sajtóban is igen jelentős szerepet töltött be a Lapcom Zrt-nek köszönhetően.

Pénzügyi termelékenység szempontjából azonban kétségkívül a budapesti kaszinói jártak az élen, ahol az elmúlt években évi 5-6 milliárd forint adózás előtti eredmény is keletkezett. A fő profil mellett Vajna András érdekeltségei azonban több más területen is működtek, mint a filmipar, vendéglátás, médiareklám és kereskedelem.

A cégbirodalmára igen összetett tulajdonosi struktúrák jellemzők még hazai viszonylatban is. Az érdekeltségei között megtalálható számos összetett tulajdonosi lánc, vagyonkezelő cég. Gyakori volt a cégek között a tulajdonosok cserélődése, és bizony a tulajdonosi láncok tetején megtalálhatók luxemburgi és USA-ba jegyzett vállalkozások is. Andy Vajna távozásával ezen vállalkozások komoly feladat előtt állnak. Az érdekeltségek átadása, átruházása igen összetett és időigényes folyamat is lehet ekkora vállalkozások esetében.

De nem csak a cégek menedzsmentje és a partnervállalkozások állnak komoly kihívások előtt. Vélhetően az elkövetkező néhány hónap a cégbirodalom alkalmazottai számára is izgalmas lesz. Az Andy Vajna-féle cégbirodalom legfontosabb vállalkozásaiban több mint 1400 alkalmazott dolgozik jelenleg - derül ki az Opten összefoglalójából.

Andy Vajna jelentősebb érdekeltségei
CégnévFőtevékenységÁrbevétel (2017, millió Ft)Adózás e. er. (2017, millió Ft)Létszám (fő)
Radio Plus Kft.Rádióműsor-szolgáltatás2 810,1954,4-
Buno Kft.Éttermi, mozgó vendéglátás999,6-1,264
Lapcom Zrt.Napilapkiadás10 477,8-539,0432
TV2 Zrt.Tv-műsor összeállítása, szolgáltatása34 506,5-2 009,5366
Est Media Vagyonkezelő Nyrt.Vagyonkezelés (holding)42,3-404,01
LVC Diamond Kft. (Las Vegas Casino)Szerencsejáték, fogadás17 659,66 326,1550
Magyar Broadcasting Co. Zrt.Vagyonkezelés (holding)171,7307,9-
Forrás: Opten