Május 28-án régi mesterek művei és 19. századi festmények kerülnek kalapács alá a Nagyházi jubileumi árverésén. Az első nap legdrágább tétele a Carlo Cignaninak tulajdonított méretében is impozáns, védett festmény. A Dionysos és Eros Hephaistos műhelyében című (1680 körül készült) kép kikiáltási ára 55 millió forint.

A festménykínálatból kiemelkedik Giovanni Domenico Tiepolo előkelő származástörténettel rendelkező védett olajképe, ami szerepelt a Szépművészeti Múzeum 1996-os velencei barokk festészetet bemutató kiállításán. A mű 28 millió forintos kikiáltási árat kapott. Az aukció drágább tételei között szerepel Josef Israëls és Molnár József egy-egy munkája is.

Tiepolo (1727-1804): Szűz Mária, 1770-es évek
Kép: A nagyobb méretért kattintson a képre!

Május 29-én 19-20. századi festményekre, bútorokra, keleti tárgyakra és szőnyegekre licitálhatnak. A második nap legdrágább tétele Aba Novák Hátaktja. A monumentális hatású festmény Vulkovics Katalint, Katót, a művész feleségét ábrázolja, aki 1921-tól állandó modellje Aba Novák képeinek. A művész korai kubisztikus korszakának e rendkívüli darabját a festő élete végéig műterme falán őrizte. A kép kezdőára 42 millió forint.

Aba-Novák Vilmos (1894-1941): Hátakt, 1920-21
Kép: A nagyobb méretért kattintson a képre!

Az árverésen Batthyány Gyula, Gulácsy Lajos, A. Tóth Sándor és Rippl-Rónai József festményei 4 és 8 millió forint közötti indulóárat kaptak.

Május 30-án a jubileumi aukció zárásaként műtárgyak, ékszerek és ezüstök kerülnek kalapács alá. Az ékszeranyag különlegessége egy 19. század közepi biedermeier kitűző. Ékszerek esetében a származástörténet ismerete igazi csemegének számít. A katalógusban reprodukált 1870-es fotográfia megörökítette a korábbi tulajdonost, Lencz Antalnét a kitűzővel.

A Nagyházi Galéria árverései az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően online is nyomon követhetőek lesznek. A keddi eseményre itt (kattintson a linkre!), a szerdaira itt, a csütörtökire pedig itt jelentkezhetnek.

Könyvek, térképek, ex librisek is terítékre kerülnek

A Collectorism Kft. egy hónapon át minden nap online aukcióval várja az érdeklődőket. A 30 tételes, alacsony kikiáltási árról induló árveréseken könyvekre, gyűjtői képeslapokra és ex librisekre licitálhatnak. Az első aukció május 29-én zárul és itt tekinthető meg a teljes anyaga.

Május 31-én tartja 149. könyvárverését a Központi Antikvárium. A 499 tételből álló aukciós anyag sokrétű kínálatában számos kézirat, térkép és különleges ajánlású irodalmi kiadvány is megtalálható. Az árverés tételei itt tekinthetőek meg.

Bornemisza Tamás budai kereskedő I. Ferdinándhoz írt latin nyelvű kérvényének korabeli másolata
Kép: A nagyobb méretért kattintson a képre!

Június 1-én a Crystal Antikvárium 381 tételt felsorakoztató aukcióján licitálhatnak. Érdemes kiemelni Csányi Károly és Birchbauer Károly Az új országház és Dr. Hegyaljai Kiss Géza Monok története című köteteit.

Június 2-án zárul a Párisi Galéria online aukciója, ahol festmények, grafikák és műtárgyak kerülnek kalapács alá. Az árverésen Kádár Béla, Szőke Péter Jakab és Bene Géza munkái kaptak 300 ezer forintnál magasabb kezdőárat.