Idén nagyot nőtt a legfontosabb mezőgazdasági gépek piaca: 76,6 milliárd forint értékben kerültek új gépek a gazdákhoz, ami 40 százalékos növekedést jelent éves összevetésben - adta hírül a Magyar Lízingszövetség az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján.

A legfontosabb mezőgazdasági gépek közé tartozó traktorok, kombájnok piaca is bővült: az idei év első hat hónapjában 1387 új traktort adtak el a piacon, ez 32 százalékos növekedés jelent éves összevetésben. Új kombájnokból 222 darab kelt el, ami 12 százalékos növekedésnek felel meg. A szakzsargonban magajáró rakodónak nevezett gépek eladása pedig 68 százalékkal 208 darabra emelkedett.

Sok agrárvállalkozás lízingkonstrukción keresztül szerzi be ezeket a járműveket: a 77 milliárdos beszerzési érték mintegy 46 százaléka, 35 milliárd forint lízingkonstrukciókon keresztül jutott az értékesítőkhöz - mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

A traktorpiacnak is köszönhető, hogy az idei első félévben nőtt be a mezőgéplízing területén. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgépek szegmensében a finanszírozott érték - azaz az új kihelyezések összege - 16 százalékkal, 35,2 milliárd forintra nőtt. Ez a dinamika jelentősnek számít, mivel egy évvel korábban a mezőgép-finanszírozásban a jegybank növekedési hitelprogramjához köthető kihelyezések aránya 80 százalékos volt, míg az idén ez - a program kifutásával - 36 százalékra csökkent.

A lízingszövetség adatai szerint a mezőgépeknél a tőkekintlévőség, azaz a teljes finanszírozott állomány - a félév végén meghaladta a 109 milliárd forintot, ez 14 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, egyben 2009 óta a legmagasabb érték. AS következő időszakban további stabil növekedés várható az agrárfinanszírozásban és ezen belül a lízingkonstrukciók népszerűsége fokozódhat - véli Tóth Zoltán.

Címlapkép forrása: NAK/MEGFOSZ