Sztárok lettek a traktorok

Csaknem 77 milliárd forint értékben szereztek be új mezőgazdasági gépeket a magyar vállalkozások az első félévben, ami 40 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az új traktorok piaca 32 százalékkal bővült, új kombájnokból pedig 12 százalékkal több talált gazdára.
Domokos László, 2017. szeptember 26. kedd, 09:44
Fotó: Napi.hu

Idén nagyot nőtt a legfontosabb mezőgazdasági gépek piaca: 76,6 milliárd forint értékben kerültek új gépek a gazdákhoz, ami 40 százalékos növekedést jelent éves összevetésben - adta hírül a Magyar Lízingszövetség az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján.

A legfontosabb mezőgazdasági gépek közé tartozó traktorok, kombájnok piaca is bővült: az idei év első hat hónapjában 1387 új traktort adtak el a piacon, ez 32 százalékos növekedés jelent éves összevetésben. Új kombájnokból 222 darab kelt el, ami 12 százalékos növekedésnek felel meg. A szakzsargonban magajáró rakodónak nevezett gépek eladása pedig 68 százalékkal 208 darabra emelkedett.

Sok agrárvállalkozás lízingkonstrukción keresztül szerzi be ezeket a járműveket: a 77 milliárdos beszerzési érték mintegy 46 százaléka, 35 milliárd forint lízingkonstrukciókon keresztül jutott az értékesítőkhöz - mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

A traktorpiacnak is köszönhető, hogy az idei első félévben nőtt be a mezőgéplízing területén. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgépek szegmensében a finanszírozott érték - azaz az új kihelyezések összege - 16 százalékkal, 35,2 milliárd forintra nőtt. Ez a dinamika jelentősnek számít, mivel egy évvel korábban a mezőgép-finanszírozásban a jegybank növekedési hitelprogramjához köthető kihelyezések aránya 80 százalékos volt, míg az idén ez - a program kifutásával - 36 százalékra csökkent.

A lízingszövetség adatai szerint a mezőgépeknél a tőkekintlévőség, azaz a teljes finanszírozott állomány - a félév végén meghaladta a 109 milliárd forintot, ez 14 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, egyben 2009 óta a legmagasabb érték. AS következő időszakban további stabil növekedés várható az agrárfinanszírozásban és ezen belül a lízingkonstrukciók népszerűsége fokozódhat - véli Tóth Zoltán.

Címlapkép forrása: NAK/MEGFOSZ

HOZZÁSZÓLÁSOK