Sztrájkot hirdettek szerdára a ferihegyi légiforgalmi Irányítók

Szerdára kétórás figyelmeztető sztrájkot jelentett be a Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete a HungaroControlnál, a tárgyalások még folynak a munkáltató és az érdekképviselet között - írja az airportal.hu.
K. Kiss Gergely, 2019. április 15. hétfő, 16:43
Fotó: Shutterstock

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. közleménye szerint a távolkörzeti és bevezető légiforgalmi irányító szolgálat munkatársai, valamint a toronyban szolgálatot teljesítő irányítók szüntethetik be a munkát - olvasható a portálon.

Amennyiben addig nem sikerül megállapodni, a szakszervezet szerdára figyelmeztető sztrájkot hirdetett, a két órás munkabeszüntetés a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről induló és oda érkező, illetve a Magyarország felett átrepülő gépek forgalmában kisebb késéseket eredményezhet.

Az Eurocontrol oldalán olvasható hivatalos tájékoztató (NOTAM) szerint 11 és 13 óra között várható munkabeszüntetés, amely miatt csökken a kapacitás, így a kezelhető gépek száma is. Budapesten leszálló gépből 15-öt, Magyarország felett átrepülőből pedig 46-ot tudnak majd irányítani óránként.

Lefújták az akciót a másik szakszervezetnél
Bár a hétvégén arról volt szó, hogy sztrájkolnak hétfő reggel 5 és 9 óra között a Malév Ground Handling (MGH) Zrt. dolgozói, a sztrájkot a hétfő hajnali órákban lefújták. A Budapest Airport Zrt. járatinformációs oldala szerint az MGH által kiszolgált reggeli induló járatok pontosan felszálltak hétfőn reggel. Amennyiben megtartották volna, a munkabeszüntetés a Wizz Air, az Air France, a KLM és a Tarom reggeli járatait érinthette volna.

HOZZÁSZÓLÁSOK