Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ma Lentiben a Creaton Szakszervezet sztrájkbizottságot alakít, hogy bérkövetelésének érvényt szerezzen. A dolgozók azután döntöttek így, miután hosszú hónapok óta nem tudtak a helyi menedzsmenttel megegyezni - írja közleményében a Liga Szakszervezetek.

A helyi szakszervezet elnöke, Balla István azt mondta, hogy a probléma gyökere 2017-ig nyúlik vissza: akkor október 22-én 12 százalékos bérfejlesztést kért a szakszervezet, ebből a munkáltató 8 százalékot biztosított. Ténylegesen 8 százalékos órabéremelést hajtott végre a munkáltató, de januárban a teljesítménynormát is hozzáigazította ehhez a magasabb bérhez, illetve közölte, egy bizonyos termelési szint fölött nem fizeti ki a teljesítménybért. A béremelés így elmaradt szerintük az ígérttől és a dolgozók felháborodtak.

A szakszervezet márciusban újjáalakult, a Creaton South-East Europe Kft.-nél működő érdekvédelmi szervezet a Liga Szakszervezetektől kapott segítséget: már annyi eredményt elértek, hogy a helyi vezetés eltörölte a teljesítményplafont, de a normaemelést nem változtatta meg. Nyáron a helyi vezetéssel folytatott tárgyalások megrekedtek, ezért a szakszervezet aláírásgyűjtésbe kezdett, amelyet a dolgozók közel 80 százaléka írta alá. A bérkövetelést támogató aláírásokat nem csak a helyi menedzsmentnek, de az anyacégnek is elküldték, kérve, hogy legyen tekintettel a dolgozói követelésekre.

Ezt azonban a vállalat német anyacége elutasította, így döntöttek amellett, hogy szeptember 14-én délután megalakítják a sztrájkbizottságot, és a bértárgyalásokat ennek keretében folytatják a vállalat vezetésével.

A Liga Szakszervezetek szolidáris a Creaton Szakszervezet dolgozóival, támogatja a tagszervezete bérköveteléseit, és elítéli azt a munkáltatói gyakorlatot, amely a béremelést különböző trükközésekkel megpróbálja visszavenni a dolgozóktól - zárják közleményüket.

A Céginfo.hu adatai szerint a Creaton South-East Europe Kft-nek 2017-ben közel 13,58 milliárd forintos nettó árbevétele volt, adózás előtti eredménye 642,9 millió forintot ért el. A portál kimutatásában az szerepel, hogy a vállalatnak 199 dolgozója van.

A vállalat a honlapján azt írja, "története 1884-ben Bajoroszágban kezdődött, ahol Alois Berchtold megalapította az akkori mércével csúcsmodern téglagyárat, amely a kezdetektől fogva kiváló hírnévre tett szert. A közel száz éven át tartó munka után, 1992-ben, a Josef Berchtold GmbH és a Ernst Ott GmbH & Co. összeolvadásával jött létre a Creaton Berchtold & Ott vállalat." Jelenleg a nemzetközi Etex Csoport részeként működnek.

A fotó forrás: Pixabay.com.