Sztrájk lesz a paksi atomerőműben

Nem született megállapodás a szakszervezetek és a paksi atomerőmű menedzsmentje között a fegyveres biztonsági szolgálat kiszervezésének ügyében, ezért az érintett munkavállalók március 2-án két órás figyelmeztető sztrájkot tartanak - közölték a szakszervezetek.
Domokos Erika, 2019. február 28. csütörtök, 17:47
Fotó: Napi.hu - Czakó Balázs/MVM Paks

Február 22-én jelentett be munkaügyi konfliktust a paksi atomerőmű két szakszervezete a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szakszervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ). Azóta folytatott mindennapos egyeztetések alkalmával a szakszervezetek és a paksi atomerőmű menedzsmentje között megállapodás nem született a konfliktus tárgyában, ezért a szakszervezetek bejelentették, hogy március 2-án a fegyveres biztonsági őrség kiszervezésben érintett munkavállalói két órás figyelmeztető sztrájkot tartanak - írták közleményükben a szakszervezetek.

A sztrájkban a munkára képes állomány minden munkavállalója részt vesz.

Minimálbért kapnának

A szakszervezetek követelése, hogy a kiszervezett munkavállalóknak méltányos feltételeket biztosítson a munkáltató, valamint a hátrányokat teljes körűen vegye számba és azok enyhítésére a tisztességes bánásmód érzetét adó elszámolást nyújtson. Ilyen elszámolásnak tekinthető a szakszervezetek szerint, ha az érintett munkavállalók jelenlegi munkafeltételei a kiszervezés után is változatlanok maradnak, nem szenvednek el azonnali jövedelem csökkenést, hanem az csak fokozatosan és több év múlva jelenik meg. Ezzel szemben a munkáltató abból a jogalkotói szándékból indul ki, miszerint egyes munkavállalók esetében, akik munkáltatójának személyében változás következik be, a változatlan munkafeltételeket egy évig fenn kell tartani (Mt. 282. paragrafus). Ezt a szakszervezetek nem tartják elfogadhatónak. Megítélésük szerint a fegyveres biztonsági őrség tevékenysége egy atomerőműben nem az a munkakör, amelyik bármely kérdésben a jogszabályi minimum nyújtására adna alapot. A fegyveres biztonsági tevékenységet ellátó munkavállalók (amely nem egyenlő a fegyveres vagyonőrrel) többek között ezért nem foglalkoztathatók minimálbéren. Sem a munka jellege, sem a munka során viselt felelősség nem ad erre alapot - írták a közleményben.

Ha a figyelmeztető sztrájkot követően továbbra sem születik megállapodás, az érintett munkavállalók készek a sztrájkot folytatni, a szakszervezetek további tüntetéseket is szervezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2019.03.01 21:17

Apropó Az utolsó meg oltsa le villanyt !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

stat, 2019.03.01 09:06

Az erőműben dolgozók tudják, hogy micsoda felelősség az atomerőmű biztonsága, az erőmű vezetői kevésbé érzik. Nem kéne alkudozniuk, a munkavállalók nem kérnek lehetetlent.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Der_Zahnarzt, 2019.02.28 17:56

Helyes! Elég volt az éhbéres rabszolgasorból! Az orsóscsicskák osztályellenségei pedig új szakmával, az atomerőművi dolgozókkal bővültek! Ők az új kulákok, a tanárokkal, orvosokkal, ápolókkal, buszsofőrökkel, pékekkel, bolti eladókkal, szalagmunkásokkal, katonákkal, tűzoltókkal stb. együtt! Jó lesz ez!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html