Sztrájk a Tescónál: hatósági vizsgálat indulhat?

Megjelentek tegnap délelőtt a Tesco Győrben üzemelő központi irodájában az illetékes megyei kormányhivatal tb- és foglalkoztatási főosztályának képviselői, hogy helyszíni szemlén győződjenek meg arról, a kedden bejelentett sztrájk miatt valóban leállt-e a vállalatnál a foglalkoztatással kapcsolatos társadalom- és egészségbiztosítási feladatok ellátása - írta a Magyar Nemzet.
Domokos László, 2019. február 7. csütörtök, 09:02
Fotó: Napi.hu - Katona Vanda

A napilap úgy tudja, hogy a hivatal illetékesei a szemlén kívül nem végeztek egyéb ellenőrzést, nem kértek hivatalos dokumentumokat vagy betekintést a munkavállalókkal kapcsolatos ügyekbe.

Jogszabály határozza meg a biztosítottakkal kapcsolatos kötelezettségeket, illetve a megyei hivatal köteles jelentést tenni a kialakult helyzetről a fővárosi kormányhivatalnak, elképzelhető, hogy miután meggyőződtek a tevékenység szüneteléséről, vizsgálat indul az áruházláncnál annak kapcsán, megfelel-e a kifizetőhely a törvényes működés előírásainak. Ezt az indokolhatja, hogy a győriek sztrájkja miatt egyebek mellett kifizetőhelyi elszámolások, bevallások és kötelező adatszolgáltatások maradhatnak el a Tescónál - olvasható a cikkben.

A győri bérszámfejtők tegnap a munkaidejük alatt folytatták a munkabeszüntetést. A cég jövő hétfő reggelre kezdeményezett újabb megbeszélést a sztrájkbizottsággal.

Az áruházlánc 17 és fél ezer munkavállalója eközben tegnap - egy nappal a menetrendszerű folyósítás előtt - kézhez kapta januári bérét, ehhez a győri bérszámfejtők helyett egy külsős csapatot mozgósítottak.

HOZZÁSZÓLÁSOK