Akár sztrájk is jöhet a Volánbusznál a bérvita miatt

Minimum 15 százalékos alapbér emelést tart szükségesnek a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (KDSZSZ) a Volánbusz Zrt.-nél az idén, részben a munkavállalók keresetei között tapasztalható regionális különbségek csökkentése, részben pedig az elvándorlás megállítása miatt - mondta Dobi István a szövetség elnöke szerdán az MTI-nek. Ha nem kapnak megfelelő ajánlatot, felmérik a sztrájk lehetőségét.
Szabó Dániel, 2020. január 8. szerda, 13:25
Fotó: Napi.hu

Szerdán bértárgyalásokat kezdeményeznek a Volánbusz Zrt.-vel a KDSZSZ képviselői.  Január 31-ig adnak időt a munkaadónak a bértárgyalások sikeres lezárásra. Hogyha az egyeztetések alatt úgy ítélik meg, hogy az álláspontok nem közelednek, akkor a szakszervezet felméri a sztrájk hajlandóságot a tagság körében, valamint arról is döntenek majd, hogy a sikertelen tárgyalásokat követően kezdeményezzenek-e kollektív munkaügyi vitát a munkaadónál - derült ki a nyilatkozatból.

A munkaerőhiány Győrben a legsúlyosabb, ugyanis a nyugat-magyarországi városban "a munkaerőt elszippantja az ipar". Megjegyezte ugyanakkor, hogy pozitívumként értékeli a Volánbusz Zrt. keddi lépését, ugyanis a társaság 17 darab új, klímával felszerelt Mercedes-Benz Conecto NG típusú városi autóbusszal erősítette Győr helyi közlekedését. Mivel a szakszervezet nem rendelkezik pontos adattal a társaság által foglalkoztatottak létszámáról Győrben, nehéz megállapítani, hogy ez a lépés milyen szinten javította a közösségi közlekedés állapotát a városban - magyarázta Dobi István.

A KDSZSZ tagsága 5500 munkavállalóból áll, közülük 4700-an dolgoznak a Volánbusz Zrt.-nél.

HOZZÁSZÓLÁSOK