A közleményben emlékeztetnek: a gépjármű utasvédelmi berendezéseket gyártó Autoliv cégcsoport magyar vállalatánál március 31-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a dolgozók, és az ezt követő időszakban a tárgyalások eredményre vezettek.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi elnöke, Marsitsné Horváth Marianna elmondta, hogy a cég direkt állományában (gyártósoron) dolgozók tíz százalékos béremelést kapnak január 1-ig visszamenőleg. Az indirekt (kiszolgáló tevékenységet végző) fizikai dolgozók négy százalékos béremelést kapnak, amit kiegészítenek számukra 13. havi fizetéssel és 78 ezer forint üdülési pénzzel.

A raktárban dolgozók öt százalékos béremelést, üdülési pénzt, valamint 13. havi fizetést kapnak. Az irodai dolgozók négy százalékos béremelést kapnak, valamint két részletben 13. havi fizetést. A sopronkövesdi gyárban március 24-én alakult sztrájkbizottság, miután az érdekképviselet elfogadhatatlannak tartotta a vállalat vezetésének 2,5 százalékos béremelési javaslatát.

Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. a stockholmi székhelyű Autoliv-cégcsoport tagja, amely biztonsági öveket gyárt járművekhez. A cég 1993 óta van jelen Magyarországon, jelenleg a Nyugat-dunántúli régió egyik legnagyobb autóipari beszállítója, 2400 embert foglalkoztat.