Sztrájkhullám fenyeget Németországban?

A fémipari dolgozók keveslik a munkaadók jövő évi béremelési ajánlatát
NAPI Online, 2008. november 4. kedd, 10:31
Fotó:

A világ legnagyobb szakszervezetének számító német IG Metall vezetése "rossz viccnek" minősítette a fémipari munkaadók által 2009-re felkínált 2,1 százalékos béremelési javaslatot, egyúttal a figyelmeztető sztrájkok kiszélesítése mellett döntött - írja a Világgazdaság. Az IG Metall szerint egy ilyen csekély mértékű béremelés még az infláció kiegyenlítésére sem elegendő.

A szakszervezet legalább 8 százalékot követel, amelyet viszont a fémipari munkaadókat tömörítő Gesamtmetall titulált "mértéktelenül túlzónak". Ha a hónap közepéig nem sikerül dűlőre jutni, az IG Metall tagjai akár a korlátlan idejű munkabeszüntetés mellett is dönthetnek. A hét során tartandó időleges sztrájkok során az IG Metall sok tízezer dolgozó részvételére számít, ez több száz üzemet érint Németország-szerte. Ugyanakkor a nemzetközi fejlemények miatt a munkavállalók hátrányból indulnak az újabb bértárgyalási fordulón. - áll a Világgazdaság cikkében.

A fémfeldolgozói iparágakban megállt a munkahelyek számának növekedése, ezen belül pedig a legfontosabbnak számító autóiparban a termelés csökkentésére kényszerült a legtöbb cég. Így jóllehet a tagság részéről igen nagy nyomás nehezedik az IG Metall vezetésére a bérkövetelések tekintetében, sokak szerint még a hónap vége előtt kénytelenek lesznek tető alá hozni megállapodásukat a szemben álló felek.

HOZZÁSZÓLÁSOK