Szükségállapotot hirdetett Lettország

A lett kormány kedden országos szükségállapotot hirdetett a tartós szárazság miatt - írta az MTI. Tavaly a túl sok eső okozott gondot a balti országban.
Domokos Erika, 2018. június 26. kedd, 22:24
Fotó: Pixabay

A kormány rendelkezése mindenekelőtt a földműveseket védi a hitelezők követeléseitől, a veszteségek megtérítését azonban nem vállalja magára az állam - közölte Janis Duklavs mezőgazdasági miniszter. Arra kérte az Európai Bizottságot, hogy a mezőgazdasági támogatásokat a szokásosnál korábban folyósítsa.

Duklavs szerint egyelőre még folyik a veszteségek felmérése.

Korábbi nyilatkozatában a miniszter hangsúlyozta, hogy a szárazság eddig is komoly veszteségeket okozott a mezőgazdaságnak. Előrejelzések szerint egyes térségekben a termés 20-30 százaléka elveszett, s ezért 25 község fordult a tárcához a szükségállapot elrendelését kérve. (Áder figyelmeztet: egyre kevesebb a víz Magyarországon - ezt a cikket olvasta?)

A május óta tartó szárazság leginkább a nyugati fekvésű Kurzeme régiót sújtja. Egy helyi földműves elmondta, hogy miközben tavaly túl sok eső esett, ami miatt árvizek is voltak, az idén fordított a helyzet, egyes helyeken április óta nem volt csapadék, sok szántóföld kiszáradt.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK