Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Legfőbb Ügyészség több mint 1,7 milliárd forintot költött el 2014 és 2018 között számítógéprendszerekre és informatikai hálózatokra. Ez 15 különböző megrendelésből állt, a szállító azonban mindegyik esetben ugyanaz a cég volt: a T-Systems Magyarország Zrt., amely hamarosan annak a Jászai Gellértnek az érdekeltségébe kerül, aki éveken át Orbán Viktor barátjának, Mészáros Lőrincnek az üzleti birodalmát vezette.

Azonban nem a Legfőbb Ügyészség az egyetlen olyan érzékeny állami feladatokat ellátó szerv, ahol feltűnt beszállítóként a T-Systems az elmúlt években. A Direkt36 birtokába került adatok szerint ez a vállalat szállított termékeket és szolgáltatásokat a polgári titkosszolgálati feladatokat ellátó Alkotmányvédelmi Hivatalnak és a külföldi hírszerzésért felelős Információs Hivatalnak, valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak és a Terrorelhárítási Központnak is.

Az oknyomozó portál szerint a T-Systems közel 42 milliárd forintért kapott szerződéseket a 2013-tól 2018 közepéig tartó időszakban, ami közel a duplája volt annak, mint amennyi a második legnagyobb beszállítónak jutott.

A Direkt36 megkereste a T-Systems Zrt.-t jelenleg tulajdonló Magyar Telekomot, amely a portált a kérdéseivel érintett állami szervekhez irányította. Az állami szervek ugyanakkor mind azt hangsúlyozták, hogy a T-Systems csak az adott szerződések teljesítéséhez szükséges információkhoz jutott hozzá, a hatóságok saját belső adataihoz azonban nem kapott hozzáférést.

A Direkt36 kérdésére a Belügyminisztérium azt nem árulta el, hogy a T-Systems minősítése mennyi időre szól, csak azt közölték, hogy ha a jegyzéken lévő cégeknél tulajdonosváltás történik, akkor felül kell vizsgálni a minősítést. A portál szerint viszont nem arra utalnak a jelek, hogy a tulajdonosváltással gyengülnének a cég állami- és kormányzati kötődései, hiszen a vállalat állami megbízásai az elmúlt egy évben - a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól (KEF) kapott adatbázis zárása után is - gyarapodtak.

A Legfőbb Ügyészség például 2018 nyara óta is kötött szerződéseket a T-Systemsszel "a korábbiakhoz hasonló informatikai eszközök" beszerzésére, amelyek "együttes értéke 344 millió forint volt", de közel 7 millió forint értékben volt újabb megrendelése a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnak is.

További részletek a Direkt36.hu-n.