Jelentős, 11,96 milliárd forintos aggregált, adózás előtti eredménnyel zárta 2018-at a Takarék Csoport - derült ki az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. közgyűlésén bemutatott tájékoztatóból. Fordulat történt a Takarék Kereskedelmi Bank és a többi szövetkezeti hitelintézet teljesítményében: előbbi csaknem 12 milliárddal, több mint 1,8 milliárd forintra javította adózás előtti eredményét, utóbbiak pedig 2018-ra lényegében ledolgozták korábbi veszteséges gazdálkodásukat.

A közgyűlés elfogadta a társaság éves beszámolóját, amely szerint a MTB Zrt. - az előzetes várakozásokat is meghaladva - a magyar számviteli szabályok szerint 7,7 milliárd forint adózás utáni eredménnyel zárt, mérlegfőösszege egy év alatt majdnem 30 százalékkal nőtt és az év végén 1165 milliárd forintot tett ki.

A közgyűlés jóváhagyta az új üzleti stratégia megvalósításának előrehaladásáról szóló beszámolót is. A tavaly november 30-án elfogadott üzleti és szervezeti átalakítások végrehajtása jól halad, fontos előrelépés történt többek közt a központi termékek bevezetése, az integrációs adattárház és az adattárház alapú kockázatelemzési program kialakítása, az azonnali fizetési rendszerre való átállás előkészítése terén. Megtörtént a korábbi FHB-csoport komplett arculatváltása, sikerrel zárult a treasury és befektetési szolgáltatásokat egységes informatikai alapokra helyező projekt, valamint a bank jogi, informatikai és üzleti harmonizációja a jogszabályi előírások (MiFID II/MiFIR és PRIIP) szerint. Beszerezték és üzembe állították az új Takarék mobil bankfiókokat, májustól összesen 15 Takarék-busz járja majd az országot az összes megyében.

A csoport és az MTB úgy tudta számottevően növelni teljesítményét, hogy közben az elmúlt évtizedek legjelentősebb pénzpiaci átalakítását hajtja végre, amely igen komoly ráfordításokat igényel - mondta Vida József, a bank elnök-vezérigazgatója. Idén a lakossági hitelezésnél mind a jelzálog-, mind a fogyasztási kölcsönök kihelyezésében is két számjegyű növekedésre számít. A vállalati hitelezésben éles marad a verseny, az nhp fix lehetőséget, de egyben a banki forrásokkal szembeni alternatívát is jelent a pénzintézeteknek - hangsúlyozta a bankvezér.

Az MTB egyik legfontosabb feladata idén a 2018-ban elfogadott üzleti stratégia alapján a takarékok egyesülésével létrejövő új Takarékbank munkájának támogatása, emellett pedig új fejlesztések (mobilapplikáció, Takarék-busz, Okospont és befizetésre alkalmas atm-ek) megvalósítása, illetve továbbfejlesztése az ügyféligények alapján.

A közgyűlésen 6,6 milliárd forint osztalék kifizetésről is határoztak - olvasható a mai közleményben.

A mi bejelentés szerint rekordméretű, a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint 6,6 milliárd forintos konszolidált nyereséget ért el 2018-ban a Takarék Jelzálogbank Nyrt. A tőzsdei társaság meghatározó szereplője a magyar jelzáloghitel-piacnak, minden negyedik jelzáloglevelet a Takarék Jelzálogbank bocsátotta ki. A Takarék Csoport idén is bővülésre számít a jelzáloghitelezésben a kedvező piaci feltéteknek és a sikeres modernizációs stratégiának köszönhetően.