Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Érdekes helyzetet teremtett a kormány azzal, hogy a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet csődjében érintett három önkormányzat részére vállalta, hogy a takarékban ragadt pénzeszközeiket, összesen csaknem 270 millió forintot megtéríti. A kormány Soltvadkertnek 211,6, Bócsnak 55,4, Kaskantyúnak pedig 2,7 millió forintot juttat, hogy a települések a szövetkezeti csőd ellenére tovább biztosíthassák szolgáltatásaikat − közölte korábban Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Az államtitkár azt is jelezte, hogy a takarékszövetkezettől a továbbiakban az állam fogja követelni az ott számlát vezető önkormányzatok pénzét.

Szakértők a 2010. végi, 2011 eleji esetre, a Jógazda Takarékszövetkezet csődjére emlékeztetnek. Ott és akkor összesen 13, jórészt halmozottan hátrányos helyzetű kistelepülés számlái buktak a szövetkezettel, összesen 59 millió forintot. A legnagyobb veszteség, amely egy helyhatóságot ért, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kimutatásai szerint 29 millió forint volt. A Jógazda-ügyben a soltvadkerti esethez hasonlóan vétlen helyhatóságok esetében azonban nem történt ilyen egyértelmű kárátvállalási bejelentés.

Kérdés, hogy az önkormányzatok mellett gondol-e a kormány például a takaréknál számlát vezető társadalmi szervezetekre vagy egyházakra. Információink szerint a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetnél több felekezet számlái is érintettek lehetnek.