Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mai napon a Takarékpont hálózathoz csatlakozott 23 takarékszövetkezettel írt alá együttműködési egyezményt az MFB. Baranyay László elnök-vezérigazgató elmondta, a korábbi megállapodások kibővítését, új együttműködési partnerek megtalálását nagyban segítette, hogy az MFB a közelmúltban kisebbségi tulajdonosa lett a takarékszövetkezetek ernyőbankjának, a Takarékbanknak. A mai megállapodásnak köszönhetően a Takarékpont-hálózat 445 takarékszövetkezeti fiókján keresztül érhetőek el az MFB kkv-hiteltermékei. A megállapodás révén az MFB Kisvállalkozói Hitel terméke gyorsabb, új ügyintézési rendjét teszi lehetővé.

Csicsáky Péter, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója emlékeztetett, hogy a válság kirobbanása óta a bankrendszer 10 százalékos mérlegfőösszeg-vesztést szenvedett el, s a hálózat 150 fiókkal csökkent. Ezzel szemben a Takarékponthoz csatlakozott takarékok mérlegfőösszege 30 százalékkal, a folyósított hitelállománya 20, betétállománya 35 százalékkal nőtt. Az érintett takarékok fiókhálózata 18 fiókkal bővült az említett időszak alatt. Bár most a takarékoknak csak egy körével újult meg a megállapodás, de a cél az, hogy a jövőben a takarékszövetkezeti integráció minden tagjával együttműködés alakuljon ki. Ezzel kapcsolatban Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezető igazgatója szerint az integráción belül amúgy is napirenden van az összezárás, ezt a közös termékkínálat kialakítása segítheti.

A Napi Gazdaság kérdésére Baranyay László kifejtette, hogy bár a mostani megállapodás ugyan a Kisvállalkozói Hitelre vonatkozik, de természetesen az együttműködés más termékekre is kiterjed. Baranyay elmondta: uniós szabályozás miatt nem növelhetik többségire tulajdonrészüket a Takarékbankban (vélhetően ebbe a takarékok nem is mennének bele). Más bankban történő esetleges tulajdonszerzést egyelőre nem vizsgálnak.

Baranyay László szerint a 2013-as üzleti terv több, mint 100 milliárdos hitelállomány-növekménnyel számol, ami nem kis feladat, tekintve, hogy a korábbi hitelek okán  komoly lejárati visszafizetés is lesz. A közvetített hitelállomány tekintetében 10 százalékos bővüléssel számolnak.