Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hitelintézetnek jegybanki kötelezés alapján legkésőbb 2015. május 31-ig meg kell szüntetnie az általa elkövetett jogszabálysértéseket, és ezután is folyamatosan biztosítania kell a pénzforgalmi jogszabályok betartását.

Az MNB határozatában megállapította, hogy a takarékszövetkezet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvénynek az ügyfelek egyértelmű, pontos és ingyenes tájékoztatására, a pénzforgalmi számla megnyitására, valamint a visszatérítési jog gyakorlására vonatkozó szabályait.

Megsértette továbbá a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendeletnek a fizetési megbízások sorba állítására, visszautasítására, teljesítésére, valamint a fizetési műveletek összegének a kedvezményezett részére történő haladéktalan rendelkezésére bocsátását érintő előírásait. Az MNB azt is előírta, hogy a hitelintézet legkésőbb 2015. július 15-éig adatok és dokumentumok beküldésével igazolja a szabálysértések megszüntetését.

A jogsértésekre tekintettel a jegybank 5 millió forint összegű bírság megfizetésére is kötelezte a hitelintézetet, mert évek óta változatlan tartalommal fennálló, fogyasztókat is védő szabályokat sértett, és a jogszabálysértések meghatározó többségét folyamatokba építetten követte el.

A kiszabott bírságot jelentősen befolyásolta, hogy a törvény előírásai ellenérre a hitelintézet a lakossági és mikrovállalkozás ügyfelei részére a fizetési műveletek teljesítéséről meghatározott tájékoztató adatok ingyenes átadását legalább havonta egy alkalommal nem biztosította, ugyanis az utólagos tájékoztatás adatait tartalmazó bankszámlakivonat postai továbbításáért díjat számolt fel.

Az évek óta fennálló jogosulatlan díjfelszámítás összességében a hitelintézet számára jelentős vagyoni előnyt eredményezett. Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenység során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését, ezen belül a jogosulatlan díjfelszámítást, amely csökkenti az ügyfelek bizalmát a pénzforgalmi szolgáltatások és a készpénzmentes fizetési módok igénybevétele iránt. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartását, elítél minden jogszabálysértést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során - olvasható a közleményben.