Takarékot bírságolt az MNB

Az MNB ma közzétett határozatában egymillió-hatszázezer forintra bírságolta a Kondorosi Takarékszövetkezetet. A hitelintézetnek a jegybanki kötelezés alapján legkésőbb 2016. január 31-ig meg kell szüntetnie az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.
Napi.hu, 2015. november 24. kedd, 19:14
Fotó: Napi.hu

Az MNB határozatban megállapította, hogy a Kondorosi Takarékszövetkezet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény a keretszerződés módosítás hatályba lépésére, az utólagos tájékoztatási kötelezettségre és a fizetési megbízások visszatérítésére vonatkozó előírásokat fogyasztó és mikrovállalkozás ügyfelei esetében, valamint esetenként a számlanyitásra, illetőleg a hatósági átutalások teljesítésére vonatkozó előírásokat.

A pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet szabályai közül az érkeztetésre, a forint fizetési megbízások teljesítésére vonatkozó előírásokat, valamint a haladéktalan jóváírásra vonatkozó rendelkezéseket, illetve utóbbiaknál esetenként a megfelelő értéknap használatára vonatkozó rendelkezést.

Az MNB határozatában kötelezte a hitelintézetet, hogy a pénzforgalmi törvényben és az MNB rendeletben foglaltaknak való megfelelés érdekében legkésőbb 2016. január 31-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket, és azt követően folyamatosan biztosítsa a pénzforgalmi jogszabályok betartását. Az MNB azt is előírta, hogy a hitelintézet legkésőbb 2016. március 15-ig adatok és dokumentumok beküldésével igazolja a szabálysértések megszüntetését.

A jogsértésekre tekintettel a jegybank egymillió-hatszázezer forint összegű bírság megfizetésére kötelezte a hitelintézetet. A döntésben a jegybank a hitelintézet terhére értékelte, hogy a feltárt 11 jogszabálysértésből 8 esetben a jogszabálysértő állapot huzamosan, a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, számlavezető rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn és a fogyasztókat és mikrovállalkozásokat védő jogszabályok megsértése esetenként az ügyfelek széles körét, illetve a nem haladéktalan és nem megfelelő értéknappal történő jóváírás esetében a fizetési műveletek jelentős hányadát érintette.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenység során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését, ezen belül is a fogyasztók jogainak érvényesülését, illetve a fizetési megbízások teljesítésének és a haladéktalan jóváírási követelmény betartását, amelynek megsértése csökkenti az ügyfelek bizalmát a pénzforgalmi szolgáltatások és a készpénzmentes fizetési módok igénybevétele iránt. Az MNB különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartását, elítél minden jogszabálysértést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során - áll a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Meningitis, 2015.11.24 19:30

Már elnézést, de 3 takarékban is voltam hitel felvétel előtt, és segg hülyék mindenhol! Nem vagy alig tudták 5et összehozni hogy mi, mit kell hogyan, látszik hogy régi szoc melóhelyek voltak, most meg full hülye Marika Terike kislányát dugta be a saját helyére 300-350 bruttóért, biztos vannak rabszolga négerek is, de az előbbi jellemző inkább... ciki
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antisoros, 2015.11.24 19:18

..ezeket a falusi pénzmosodákat fel kell számolni végre !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html