Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 42 ezer hektáron gazdálkodó Talentis Agro Zrt. az új tagvállalattal az üzletágainak egy éve bejelentett stratégiai fejlesztését kívánja tovább erősíteni - írták a közleményben az MTI szerint.

Ismertették, hogy a tangazdaság az integrációval együtt több mint 4500 hektáros birtokon foglalkozik növénytermesztéssel Kartal és Hatvan térségében, amelyből 250 hektár a gyümölcsös.

A tangazdasághoz tartozik az észak-kelet-magyarországi régió egyik legfontosabb kalászos vetőmagüzeme, amely a vetőmag-feldolgozáson túl ömlesztett- és készáruraktárakkal is rendelkezik. Az üzem ellátásához területei egynegyedén kalászos, illetve kisebb felületen borsóvetőmagot termesztenek. A folyamatosan kiváló minőséget a vetőmagüzemhez tartozó vizsgálati laboratórium szavatolja - tették hozzá.

A gyümölcsös ültetvények mellett itt helyezkedik el az ország legnagyobb, tradicionális érlelési és párlási technológiával is működő pálinkafőző üzeme, amelyben az ellenőrzött saját termelésben termesztett gyümölcsből főzik a pálinkát. Mindezek mellett korszerű tejelő tehenészetet is működtetnek, amelynek kapacitása jelenleg 750 tehén és szaporulata.

A hosszú távú, eredményes gazdálkodás alapját a fenntartható és környezettudatos technológiák alkalmazásában látják, ezért a jelentős nagyságú szántó- és gyümölcsös területükön az agrár-környezetgazdálkodási program integrált termesztésre irányuló célprogramjainak előírásait követik - jegyezték meg.

A Talentis Agro Zrt. száz százalékban magyar tulajdonú mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoport, szántóföldi növénytermesztéssel és állattartással foglalkozik. Az állattartás igényein túl növénytermesztésük kapacitásainak jelentős része a vetőmagtermesztés, illetve az élelmiszeripari feldolgozás körében hasznosul. Állattenyésztési divíziójuk a tejelőszarvasmarha-ágazat, amelynek 6 ezer tehénre alapozott állománya kiváló genetikai és termelési képességekkel bír, és a sertésüzletág, ahol fehérsertés és mangalica telepeik közel 53 ezer sertés befogadására alkalmasak. A divízió alappillére a tojótyúk tartás és árutojás-termelés is - áll a közleményben.

A Talentis Agro Zrt. idén májusban tartott sajtótájékoztatóján Csák Gyula operatív vezérigazgató bejelentette, hogy lezárult a zrt.-hez tartozó agrár- és élelmiszeripari cégek integrációja, a vállalatcsoport létrejöttétől sokkal szorosabb együttműködést, a szinergiák kihasználását, a hatékonyság javulását várják. Tavaly októberben született döntés arról, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó agrár- és élelmiszeripari társaságok szorosabb együttműködésre lépnek.

A csoporthoz akkor 12 vállalat - a közvetett érdekeltségeket is beleértve megközelítőleg negyven gazdasági társaság - tartozott, a csoport éves árbevétele 22 milliárd forint volt, 2200 állandó és idénymunkást foglalkoztatnak.